1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 53 000 стопанства в Пиринско отказват да се регистрират

53 000 стопанства в Пиринско отказват да се регистрират

Всички, които не са направили този вид пререгистрация до края на 2006 година, при влизането ни в Европейския съюз през 2007 г. няма да участват при разпределянето на субсидиите

 

Над 53 000 стопанства в Пиринско отказват да се регистрират като земеделски производители. Само 3100 са тези, които са влезли в регистрите на земеделското министерство за повече от половин година. Това е резултатът от проведените два етапа от информационната кампания в региона. "Основното нещо, което се мъчим да убедим хората, е, че това се прави за тях, а не за да се изпълнят някакви бюрократични изисквания. Никой не може да принуди стопаните да се регистрират по новия закон, въпреки че земеделските инспектори ежедневно апелират към тях да се включат в регистрите. Всички, които не са направили този вид пререгистрация до края на 2006 година, при влизането ни в Европейския съюз през 2007 г. няма да участват при разпределянето на субсидиите, отпускани за отрасъл "Земеделие", каза шефът на Областна дирекция "Земеделие и гори" Ибрахим Юрук.

В най-кратки срокове ще стартира и третият етап от информационната кампания, която трябва да обхване 260 населени места.

Първоначалните субсидии, предвидени при влизането в ЕС, са около 300 евро за декар трайни насаждения от лозя. За трайните масиви от овощни насаждения се предвижда да бъдат приблизително отпускани по 150 евро за декар. Във връзка с опита да бъде подновен производственият добив на мед ще бъде направена програма за субсидиране на пчелни стопанства.

От животновъдните стопанства 8011 са отчетени като производство на краве мляко. Анкетирането се прави с цел да бъде определена квотата за региона, с която ще влезем в Европейския съюз. Всеки, който не се е регистрирал в списъците, след 2007 година няма да може да предава млякото си в събирателните пунктове. Най-много са стопанствата в Сатовча – 2108, с 2191 крави и добив на мляко от 4947 литра. На последно място е община Струмяни с едва 32 стопанства, където от 356 крави са добити 208 литра мляко. При срещите си със стопаните инспекторите ще наблегнат на това какво голямо значение имат породите на животните за количеството на добива на мляко и за неговото качество. В момента най-разпространените породи в региона са родопско говедо, садовско говедо и черно-шарената крава. "Много малко хора притежават чисти породи, което се отразява на качеството", допълни Юрук. Най-качествено високомаслено мляко добиват жителите на Кресна, където средно то е 4,37%, а най-малко маслено е в Гоце Делчев и Гърмен - по 3,4%./в-к ВЯРА

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.