1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 60 български ферми участват в българо-американски проект

60 български ферми участват в българо-американски проект

Млекодобивното говедовъдство у нас е с около 3 пъти по-ниски резултати от тези в САЩ

 

В продължение на две години щатски експерти ще изследват кравите, земята и добивите за мляко в 60 български ферми. Участници в проекта са Тракийският университет в Стара Загора и 3 щатски университета - в Колорадо, Мериленд и Пардю. В края на проекта част от фермерите, преподаватели и студенти ще преминат курс на обучение във ферми в САЩ. Това стана ясно на българо-американски семинар в Нова Загора.

За реализация на проекта са осигурени 100 хил. долара, обяви Михаил Тачев, главен секретар на международната фондация "Св. св. Кирил и Методий". Инициативата е на Центъра за отлични постижения съвместно с фондацията и се финансира от американската Агенция за международно развитие, фондация "Монфорт" и министерството на земеделието на САЩ.

Статистиката сочи, че млекодобивното говедовъдство у нас постига около 2 пъти по-ниски резултати от страните в ЕС и приблизително 3 пъти по-ниски от отчетените в САЩ.

В САЩ за отглеждането на една крава са осигурени 10 дка. Всяка ферма използва гарантирани осеменителен материал и семена за фуражни култури. Двойното увеличение на добивите на мляко и месо у тас не е непостижима цел, подчерта на семинара Михаил Тачев.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.