1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 9 фирми са одобрени за получаване на дял за експортно субсидиране от ДФ “Земеделие

9 фирми са одобрени за получаване на дял за експортно субсидиране от ДФ “Земеделие

9 фирми са одобрени за получаване на дял за експортно субсидиране от ДФ "Земеделие", показва справка на фонда, предоставена днес.

Субсидия за износ на 105 тона млечни продукти ще получи "Обединена млечна компания" АД. 80 тона бяло саламурено сирене от овче мляко, 10 тона – бяло саламурено сирене от краве мляко и 15 тона кашкавал от овче мляко са одобрените продукти за субсидиран износ за Ливан.

За експорт на агнешко месо са одобрени "Агрокомерс 98" и "Балкан-комерс 95". Първият от кандидатите е дал заявка за износ на 200 т., а вторият – за 50 тона пресни, охладени и замразени агнешки меса. Експортът ще се реализира в Хърватска.

Сред одобрените за експортна субсидия е и "Фрукто Сливен", които ще изнасят 1161 тона консервирани плодове и зеленчуци. Експортът е насочен предимно за Русия, съобщиха от фонд "Земеделие", като уточниха, че продуктите, за които фирмата е кандидатствала са консервирани корнишони, консервирани сладък пипер и зеленчукови смеси, плодови сокове от праскови и вишни.

За близо 140 тона износ на консервирани плодове и зеленчуци кандидатства и "Солвекс Мира Фрукт" АД. Продукцията от консервирани корнишони, пипер, зеленчукови смеси и плодови сокове ще се изнася на руския и израелски пазар, уточняват още от фонд "Земеделие".

 Експортна субсидия за износ на консервирани плодове и зеленчуци ще получи и "Конпло" АД за 471 тона консервирани плодове и зеленчуци. Сред одобрените е и "Карнобатплод" АД. Дружеството е заявило за износ пред фонда 280 тона консервирани праскови и вишни.

В сектор "Пилешко месо и яйца" на условията за изплащане на експортни субсидии отговарят "Птицекланица" АД и "Яйца и птици - Зора" АД. Първата фирма има одобрение за износ в Македония 100 тона пресни, охладени и замразени пилешки  меса, а втората – 500 тона кокоши яйца за Швейцария.    

Всяка година до 1 март МС ще определя съгласно наредбата за експортните субсидии продуктите, за които те ще се предоставят. Тръжната процедура за избор на фирмите, които могат да кандидатстват за експортне лиценз също се провежда веднъж годишно. Одобряват се само кандидати, отговарящи на всички условия, съгласно наредбата за издаване на експротнен лиценз.

Фирмите, които са получили дял от квотата за експортно субсидиране  от комисията, заседавала в понеделник, имат право в рамките на 10 работни дни, считано от вчера, 18 май да подадат заявления пред фонд "Земеделие" за издаване на експортна лицензи за тези продукти и количества, за които са одобрени. Това за тях ще е задължителният документ, който дава право на износителя да получи след реалния износ експортна субсидия.

По наредба износът на посочените в лиценза стоки трябва да се извърши в срокове, достатъчни за износителите, за да могат те да подадат заявленията си за получаване на експортните субсидии преди 15 ноември 2004г., когато е последният срок за тяхното изплащане от фонд "Земеделие".

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.