1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Агроексперти ще следят промяната в собствеността на нивите.

Агроексперти ще следят промяната в собствеността на нивите.

 


Земеделското министерство за първи път ще направи баланс на обработваемата земя в България - частна, общинска и държавна, обяви зам.-шефът на ведомството Нихад Кабил в Добрич вчера.

Агроексперти вече събират данни, за да следят тенденцията в промяната на собствеността. Занапред такава равносметка ще се прави в началото на всяка година, като се обобщават данните за предходната.

Статистиката ще отчита и размера на нивите.
Сега само 2 % от 5500 земеделски производители - кооперации, арендатори, фермери, обработват своя земя. 48 % от стопаните вземат парцели на дългосрочна аренда, а 50 % - под наем. Тази "пирамида" трябва да бъде обърната заради предстоящото приемане на България в Европейския съюз, обясни заместникът на Мехмед Дикме.

Еврофондовете имали такава структура на преки плащания, която била ориентирана главно към собствениците на земя.
Състоянието на "земеделския пейзаж" в България е много тревожно и проблемът с раздробените полета все повече ще се задълбочава, каза Нихад Кабил.

Сега 20 000 000 - 25 000 000 земеделски имота се владеят от 2 500 000 собственици. България трябва да приеме Закон за комасацията най-късно до края на 2005 година, за да развива ефективно земеделие като член на Евросъюза.

Всяка година в страната се търгуват средно от 250 000 до 400 000 - 500 000 декара обработваема земя. Обичайно се предлагат три пъти повече ниви, отколкото се търсят. В последно време съотношението между предлагането и търсенето е 2 и няколко пункта към 1, но все така има дефицит на купувачи.

Чуждестранните инвеститори винаги търсят големи масиви, каза зам.-министърът на земеделието и горите. Около 80 % от собствениците в България декларират, че са готови чрез вътрешни споразумения да комасират земята.

Този път обаче е изключително бавен. Франция, която се смята за безспорен пример, е успяла за 150 години да уедри 65 % от земята. Бъдещата държавна агенция "Земя", която земеделското министерство предлага да бъде създадена, ще гарантира баланс между пазарния и административния механизъм в уедряването на нивите, уверява Нихад Кабил./focus-news.net

AGRO.BG

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.