1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Акцизите за производство на ракия за домашна консумация в Румъния ще бъдат премахнати за количества до 250 литра чист алкохол

Акцизите за производство на ракия за домашна консумация в Румъния ще бъдат премахнати за количества до 250 литра чист алкохол

Цената на домашната ракия тази есен започва от 8 лева за кило, прави се от всички познати плодове

 

 

.

Акцизите за производство на ракия за домашна консумация в Румъния ще бъдат премахнати за количества до 250 литра чист алкохол, тоест 500 литра от силно дестилираната плодова ракия палинка и 750 литра обикновена ракия, съобщи информационният сайт ziare.com.

В началото на октомври Камарата на депутатите в румънския парламент гласува днес единодушно предложението за промяна в данъчния кодекс.

Режимът на акцизите е регламентиран от две европейски директиви, според които ракия може да се произвежда за домашна употреба в индивидуални домакинства, в максимално количество до 50 литра годишно с намален акциз от 50 процента.

Стандартният акциз за етилов алкохол е 750 евро на хектолитър. В момента производителите на ракия трябва да заплащат акциз от 6,3 леи (един лев се разменя за 1,9 леи) на литър за количество до 100 литра и 13,3 леи на литър за по-големи количества.

У нас няма акциз за първите 50 литра от любимата огнена напитка, съобщиха експерти от финансовото ведомство. Много формално обаче е отчитането на произведеното количество над посочената от закона бариера, защото бирниците не ходят да надничат по домашните бурета. Въпреки големия шум, който се вдигна при въвеждането на акциза върху домашната ракия при влизането ни в ЕС, сега страстите се успокоиха и ценителите на силния алкохол не повдигат отново въпроса.

В момента литър домашна гроздова ракия върви над 8 лева по пазарите. През тази година има добра гроздова реколта и производителите очакват да приберат голямо количество от кехлибарената течност. При плодовите ракии обаче може да има недостиг, защото сливите в Троянско дадоха малък урожай. В домашните казани освен обичайните суровини - сливи, кайсии, круши и ябълки, все по-често се използват и нетрадиционни плодове като черници, пъпеши и дори престояли портокали и мандарини след новогодишната офанзива.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.