1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Анкети, определящи нивото на корупционния натиск ще могат да попълват от утре граждани в приемната на МЗГ

Анкети, определящи нивото на корупционния натиск ще могат да попълват от утре граждани в приемната на МЗГ

 

Анкети, определящи нивото на корупционния натиск от страна на държавните служители ще могат да попълват от утре граждани в приемната на МЗГ. По решение на Комисията за координация на работата по борба с корупцията (ККРБК) към Министерството на правосъдието. Чрез анкетния лист ще се определят нивата на корупция в централната държавна администрация.

Предвижда се специалните анкетни бланки да се поставят непосредствено до запечатана пощенска кутия във всяко едно от министерствата. Посетителите на ведомствата ще имат възможността да попълнят анонимно или открито въпросите в нея, свързани със взаимодействието на държавни служители и граждани. С това свое решение ККРБК има за цел да определи нивото на корупционния натиск и възможните сектори, където съществува риск да възникнат злоупотреби с правата на граждани. Инициативата има предимно превантивен характер.

Въпросите в анкетата са свързани с обслужването в държавната администрация, степента на съдействие от страна на служителите, ползването на компетентна намеса, наличието на корупция във ведомството.

Анкетираните, които смятат, че са обект на корупция и конкретно са посочили имена на корумпирани служители, ще трябва да посочат и своите данни в анкетата, за да бъдат предприемани конкретни мерки срещу нарушителите. За целта трябва да се упоменат длъжността и местоработата, на посочения корумпиран служител.

Анкетите ще бъдат събирани в запечатана пощенска кутия, след което ще бъдат обобщавани от определените за това органи във всяко министерство.

Директорът на Инспектората към МЗГ Георги Йорданов, който е и член на Комисията за борба с корупцията, е определен да анализира резултатите от анкетата и да подава информацията на министър Мехмед Дикме и на членовете на Комисията./МЗГ

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.