1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Арендаторът в Септемврийци погазва договора

Арендаторът в Септемврийци погазва договора

 

Собственици на земеделски земи от с. Септемврийци проведоха събрание-среща с арендатора, който обработва техните земи, съгласно чл. 20 от сключения договор. Но и този път арендаторът Красимир Борисов, въпреки че беше поканен писмено, не пожела да дойде и да изясни и даде отговор на много актуални въпроси. Високомерното му поведение и този път потвърди, че нехае за болките на хората, които са му предоставили близо 20 000 дка за обработка.

Един от инициаторите на комитета за защита правата на собствениците - Борис Пирдопски, предложи събранието да бъде ръководено от кмета на селото Димитър Бонев. Последният, считайки за свой обществен дълг, разясни чрез Закона за арендата в земеделието начина на арендуване на земеделските земи и задълженията които произтичат от това за двете страни. Стана ясно и недвусмислено, че управителят на фирма "Делта трейд" ООД Красимир Борисов сериозно е нарушил арендния договор. Въпреки високите добиви през годината, той съвсем произволно е определил средния добив от декар и на тази база е ощетил собствениците с размера на рентата, която да получат. Това създава оправдано недоволство у собствениците на земя от Септемврийци.

Има съществени и важни разлики между сключения договор, едностранно подготвен от фирмата, а някои стопани в заблуда са го подписали, което е в разрез със законовите разпоредби. Такъв договор е явно в полза на фирмата. Мнозина стопани направиха изказвания в този дух.

На събранието беше направено и одобрено предложение за избиране на 5-членен комитет за защита интересите на собствениците с цел създаване на едно сдружение, което на законова основа да подпомага и в известна степен да контролира изпълнението на договора./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.