1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Асеновград отрязан от тютюневите квоти

Асеновград отрязан от тютюневите квоти



Спешни факсове до фирми, изкупуващи тютюн, разпрати вчера общината след абсурдната новина, че Асеновград е с до нула орязани квоти за новата реколта. Ситуацията е нелепа, коментират експерти.

Има заявка за 400 тона от сорт “Харманли”, от който няма да се изкупи нито килограм. При поискани от производители общо 151 тона сорт “Крумовград” от фонд “Тютюн” са разрешени окончателно едва 20 тона, потвърди шефката на направление “Земеделие и гори” инженер Роза Джамбазова.

Небивало орязване има на заявките от едролистните сортове, стана ясно вчера. Хиляда тона са поискани от Асеновград за “Бърлей”, отпуснати са сто тона, от сорт “Вирджиния” асеновградските тютюнджии са заявили общо 1700 тона, разрешени са им 200.

Общо 2200 семейства на тютюнопроизводители са обречени буквално на мизерия, ако позицията е окончателна, признаха от общината. На вчерашната спешна покана при кмета Кирил Трендафилов от изкупуващите фирми са се явили единствено представители на “Сокотаб”.

Те обаче са заявили, че имат единствено интерес към тютюни с качества за износ. Масовият поминък тук от десетилетия са ориенталските тютюни, които чужденците не търсят.

Тютюневата реколта в региона е рискова заради земите с тежки метали, това е причина за отказ от изкупуване, признават администратори./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.