1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ посрещна южнокорейска делегация за договаряне на износ на люцерна

БАБХ посрещна южнокорейска делегация за договаряне на износ на люцерна

Снимка:

България е първата държава от ЕС, която експертите от Агенцията за карантина на животните и растенията посещават след възстановяване на пътуванията

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) беше домакин на делегация от Агенцията за карантина на животните и растенията на Република Корея. Експертите бяха на тридневно посещение в Република България по повод одобрението на страната ни за износ на фуражи (люцерна) на южнокорейския пазар.

Посещението е важен етап от цялостната процедура по договаряне на условията за износ на българска люцерна за Република Корея. България е първата държава от ЕС, която експертите от Агенцията за карантина на животните и растенията посещават след възстановяване на пътуванията, поради наложените ограничения от COVID-пандемията.

Делегацията извърши пълна оценка на системата за официален контрол при фуражите, упражняван от БАБХ, и нейната еквивалентност спрямо корейската система за контрол. Направена бе и оценка на ефективността от самоконтрола за качеството и хигиената на предприятията, желаещи да извършват износ на фураж (люцерна) за Република Корея.

Следващият етап от процедурата по договаряне на износа е изготвяне на доклад от Агенцията за карантина на животните и растенията на Република Корея, съдържащ констатациите на експертите и уточняване на образеца на сертификата, с който ще бъде осъществяван износа.

През 2021 г. България бе първата страна от всички държави-членки на ЕС, в която Министерство по безопасността на храните и лекарствата на Република Корея, проведе изцяло дистанционен одит чрез видеоконферентна връзка, съвместно с БАБХ. Той бе по повод процедурата за одобрение на износа на допълнителен асортимент от български млечни продукти за Република Корея.

България очаква окончателния доклад от Република Корея след одита, относно износа на фуражи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.