1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България иска 10 млн. евро компенсации за блокадата на границата

България иска 10 млн. евро компенсации за блокадата на границата

Премиерът е изпратил официално писмо до гръцкия премиер Георгиос Папандреу

Българският премиер Бойко Борисов поиска намесата на Европейската комисия и 10 млн. евро компенсация заради блокадата на границата ни от гръцки фермери пише vesti.bg.
Това не е наш проблем, за да понасяме пасиви, каза Борисов. Той информира, че днес е разговарял около час с председателя на ЕК Жозе Барозу по проблема с граничните пунктове с Гърция и очаква се след този разговор да има ответна реакция.

Премиерът поясни, че е изпратил официално писмо до гръцкия премиер Георгиос Папандреу, защото в ситуацията Гърция нарушава много от директивите на ЕС. В писмото той настоявал протестите да не излизат от границите на Гърция. Една седмица се изяснява има ли конфликт на интереси Румяна Желева, а в същото време се нанася тежък конфликт на интереси върху икономиката на България, посочи премиерът. Той е изпратил и писмо до Барозу, с което е сезирал ЕК относно нарушаването на членове 30 - 36 от Договора за създаването на Европейската общност и Регламент 2679/98. "В резултат на протест на гръцки фермери, от 18 януари тази година всички гранични контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция са блокирани. Поставяйки на Вашето внимание тази неприемлива ситуация, правителството на България не желае по никакъв начин да наруши упражняването на фундаментални права, признати от страните-членки, включително правото на стачка. Независимо от това, всяка форма на протест, която нарушава основни права и свободи на други граждани на ЕС и заплашва основополагащи принципи на Единния пазар на Европейската общност, е изцяло неприемлива", се казва в писмото.

Протестът на гръцките фермери засяга интересите на българските транспортни фирми, както и на такива от други държави от Европейския съюз, посочва в писмото си Борисов и припомня, че в резултат на такава блокада на ГКПП през миналата година загубите на българските превозвачи се изчисляват на повече от 10 млн. евро само за първите седем дни на стачката. Българският премиер отбелязва още, че вземането на всички необходими мерки за гарантирането на трафика през граничните контролно-пропускателни пунктове е отговорност на гръцкото правителство и че гръцките власти не успяват да предприемат незабавни мерки, с цел възстановяването на свободното движение на стоки през тази вътрешна за ЕС граница.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов се сформира щаб за оценка на загубите от блокираната граница с Гърция. В него ще влязат експерти от три министерства – на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на икономиката, енергетиката и туризма. Щабът ще бъде ръководен от заместник-министри от трите ведомства.  „В него ще постъпват сигнали от браншовите организации и компаниите за реализирани загуби заради блокадата на границата”, заяви министър Найденов. За целта ще бъде обявен и горещ телефон. Сигналите и данните ще бъдат обработвани от щаба и след това цялостната справка ще бъде предадена на Европейската комисия за компенсиране на загубите.

От друга страна министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и румънския министър на земеделието и развитие на селските райони Михайл Думитру изпратиха общо писмо до Европейската комисия във връзка с блокадата на българо-гръцката граница. „Ние правим всичко възможно да се обърнем към съответните гръцки власти, с оглед да постигнем бързо разрешаване на проблема. За съжаление, това не е първият път, в който гръцки фермери прибягват към този вид действия, за да притиснат своето правителство”, се казва в писмото. Двамата министри посочват, че блокадата представлява нарушение на основните принципи на вътрешния пазар на Общността, който се утежнява от сегашната криза на европейската икономика. Те настояват за спешна намеса по отношение на гръцкото правителство, за да възстанови нормалната обстановка по българо-гръцката границата.  В писмото се посочва още, че в началото на 2009-та година действията на гръцките фермери са довели до значителни загуби, както за България, така и за Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.