1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България може да разчита на опита на Италия в усвояване на средствата от еврофондовете

България може да разчита на опита на Италия в усвояване на средствата от еврофондовете

В момента забраната за закупуване на земеделска земя в България от чуждестранни физически лица е основна пречка пред настоящи и бъдещи инвеститори

 

България може да разчита на опита на Италия в усвояване на средствата от еврофондовете, в механизмите на плащане в селското стопанство след присъединяване на страната ни към ЕС, както и в изграждането на земеделски и лозарски кадастър. Това стана ясно при срещата днес на зам.-министрите на земеделието и горите Меглена Плугчиева и Нихат Кабил с италианска делегация, в състава на която са членове на комисиите по "Земеделие" и "Селскостопански продукти" към Камарата на депутатите и Сената на парламента, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и горите.

През последните години има засилен интерес от италиански инвеститори към аграрния и горски сектор, посочи зам.-министър Плугчиева. Този интерес е насочен както към дългосрочно арендуване и закупуване на земя в България, така и към проучване на възможностите за партньорство при използване на биомаса за енергийни нужди. Зам.-министър Плугчиева запозна италианските гости с напредъка на България в хармонизиране на законодателството в аграрния сектор с това на ЕС, като отбеляза, че предстои по-важната и по-тежка част - неговото практическо прилагане. Във връзка с това тя благодари на италианската страна за заявената готовност да се ползва опита й чрез участие в съвместни проекти. Те могат да са както в областта на укрепване на административния капацитет, обучението на земеделски стопани и представители на браншови организации от аграрния и преработвателен сектор за адаптиране към изискванията и стандартите на европейския пазар, така и в партньорство за изграждане на земеделски и лозарски кадастър у нас.

Проблемът с придобиването на собственост върху земеделски земи от чужденци е изключително важен за нас, подчерта посланикът на Италия Джан Батиста Кампаньола. В момента забраната за закупуване на земеделска земя в България от чуждестранни физически лица е основна пречка пред настоящи и бъдещи инвеститори, допълни той. Зам.-министър Кабил уточни, че засега държавата се опитва да облекчи потенциалните инвеститори, като им предоставя дългосрочно под аренда терени от Държавния и общински поземлен фонд. Проблемът с раздробеността на земеделските имоти и множеството малки собственици ще отнеме много време и усилия, допълни още той. Като стъпка към бъдещото прилагане на новата Обща селскостопанска политика на ЕС и по-конкретно единното плащане на площ, в България вече е създаден цифров кадастър на земеделски и горски земи, посочи още зам.-министър Нихат Кабил.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.