1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България подготвя селскостопанския сектор за ЕС

България подготвя селскостопанския сектор за ЕС

Приоритетни за България са зърнените продукти

 

България, която някога бе един от най-големите износители на земеделски продукти в страните от бившия комунистически блок, днес се мъчи да се адаптира към изискванията на ЕС за реформи в селскостопанския сектор с оглед присъединяването на страната към единните европейски структури през 2007 г.

Страната разчита основно на житните растения, плодовете и зеленчуците, виното и екологичните продукти.

"Не искаме да бъдем бедния роднина, който чука на вратата, а искаме да се присъединим към ЕС с цялото многообразие и качество на нашите селскостопански продукти", заяви по този повод заместник-министърът на земеделието Меглена Плугчиева.

"Приоритетни за България са зърнените продукти", подчерта тя.

Сред останалите традиционни приоритети за България се нареждат плодовете и зеленчуците, виното, тютюнът и маслодайната роза. "Не трябва да се пренебрегват и екологично чистите млечни продукти – мляко, сирене, незастрашени от феномени като "луда крава", допълни министър Плугчиева.

През март 2002 г. София отвори глава "Земеделие" в преговорите с ЕС и се надява те да приключат преди октомври месец настоящата година, уточнява агенцията. До момента 98% от българското законодателство в сектора е адаптирано спрямо изискванията на ЕС, твърди министър Плугчиева./focus-news.net

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.