1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България разрешава генно променени храни след 1 юни

България разрешава генно променени храни след 1 юни

 

Преди освобождаването на генетично модифицирани организми (ГМО) в околната среда или пускането им на пазара като продукти, всяко физическо или юридическо лице е длъжно да извърши оценка на риска за човешкото здраве и природата. Това е записано в Закона за генетично модифицираните организми, който излезе в Държавен вестник и влиза в сила от 1 юни 2005 г. Оценката на риска включва резултати от извършени наблюдения и подробен план на процеса. Освобождаването на ГМО или комбинация от тях в природата се извършва след получаване на разрешение от министъра на околната среда и водите и след положително становище от консултативна комисия към него по генетично модифицирани организми.

В 60-дневен срок след подаване на заявление за освобождаване на ГМО комисията изготвя становище и го представя на министъра. След това Министерството на околната среда и водите организира обществено обсъждане, което трябва да се проведе не по-късно от 45 дни. Същите изисквания са поставени и по отношение на пускането на пазара на ГМО или на комбинация от тях като продукти или съставки. Разликата обаче е, че те могат да излязат на пазара само след получаване на разрешение от министъра на земеделието и горите. Разпоредбите на този закон не се прилагат при пускане на пазара на генетично модифицирани храни, хранителни съставки, лекарства за хуманната медицина и ветеринарномедицински продукти, което се урежда със Закона за храните, Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина и Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Консултативната комисия по генетично модифицирани организми трябва да взема решенията си с консенсус, които са публични. Тя се състои от 15 хабилитирани учени в областта на молекулярната генетика, молекулярната биология, екологията и опазването на околната среда, съвременните биотехнологии, агрономството, животновъдството, биологията и медицината и други свързани с тях научни области, представители на БАН и други научни организации. Министърът на образованието и науката, министърът на околната среда и водите и министърът на земеделието и горите предлагат за членове на комисията по четирима учени, а министърът на здравеопазването - трима. Членовете на комисията се назначават за срок от четири години. В нея не може да влиза лице, което е заинтересувано от пускането на ГМО на пазара, както и от вноса или износа на ГМО.

Министерството на земеделието и горите трябва да поддържа в електронен вид публичен регистър на издадените разрешения за пускане на ГМО на пазара. На етикета на продукта трябва да има минимална информация като търговско наименование; израза: "този продукт съдържа генетично модифицирани организми"; наименованието на ГМО; име и адрес на лицето, което е отговорно за пускането на ГМО на пазара - производител, вносител или дистрибутор.

Със закона се забранява освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Освен това не могат да се правят генетични модификации с маслодайна роза, лоза и тютюн. Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на генетично модифицирани животни./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.