1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България се включи в Международния обмен на информация по превенция на птичия грип

България се включи в Международния обмен на информация по превенция на птичия грип

До момента информационният обмен се осъществяваше между Румъния, Молдова и Украйна

 

От днес България се включва в Международния обмен на информация по превенция на заболяването птичи грип. За това се договориха генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев и генералният председател на Националната санитарно-ветеринарна агенция и безопасност на храните в Румъния Йон Агасицей.

До момента информационният обмен се осъществяваше между Румъния, Молдова и Украйна. На днешната среща в Гюргево генералните директори на ветеринарните служби взаимно се информираха за мерките, които двете страни са предприели и бяха начертани стъпки за последващи действия.

В началото на декември, когато се очаква прелетът на белочелата гъска да достигне своя пик, ще се осъществи и обмен на лабораторни специалисти по птичи грип между България и Румъния. Орнитоложките институти в северната ни съседка наблюдават непрекъснато миграцията на птиците в делтата на Дунав. Те ще подават своевременна информация за ситуацията в региона на НВМС. В момента по-голяма част от прелетните птици пребивават в северната част на делтата, показват анализите на румънските орнитолози. Със застудяване на времето те ще слязат в три посоки, информира Йон Агасицей. Първоначално ще се насочат на североизток, след това ще преминат към зоните с повече вода, а с падане на температурите – към полетата. Затова ситуацията ще бъде стриктно проследявана.

Румъния работи съгласно санитарно-ветеринарните директиви на ЕС и безопасността на храните, съобщи Йон Агасицей.Четирима експерти от Европейската комисия консултират и контролират работата на ветеринарните служби във връзка с птичия грип. Румъния е предприела мерки по регионализиране на заболяването в Добруджа. Там е ограничено движението на птици, всички пътища се дезинфекцират, като е оставен един коридор, по който контролирано преминават хранителни стоки без пилешки продукти. Освен профилактика и бърза диагностика на заболяването птичи грип, НВМС обезпечава и охранява птицекомплексите, с цел запазване на българското птицевъдство, съобщи доц. Байчев. Той подчерта, че българската ветеринарна служба се отнася с голяма взискателност към регионалните си структури, като само за 7 дни са извършени 1360 серологични и 330 вирусологични изследвания. Земеделското министерство и в частност НВМС изпълняват мониторинговата програма с цел бързо диагностициране и евентуално навлизане на птичи грип у нас.

В България работи една специализирана лаборатория за диагностика на птичи грип, информира още румънските си колеги доц. Жеко Байчев. Предвижда се създаването на още една лаборатория в Североизточна България. Имаме добре подготвени специалисти, минали допълнителна квалификация в референтните лаборатории в Падуа, Италия и Уембридж, Англия. Доц. Байчев съобщи за превантивните мерки, предприети от НВМС за предпазване разпространението на заболяването у нас. Той обясни, че е създаден Национален кризисен щаб за надзор на птичия грип, а веднага след регистрираните огнища на заболяването на територията на Турция и Румъния бе забранен вносът от двете страни на диви и домашни живи птици и продукти от тях. Със заповед на министъра на земеделието  и горите бе забранен и ловът на пернат дивеч, тъй като мигриращите птици са преносители на вируса на заболяването. Ветеринарните експерти осъществяват постоянен контрол върху птицевъдните обекти и пазарите за птици в страната, каза още доц. Байчев. Той обясни, че бяха предприети мерки за недопускане отглеждането на птици и съхранението на фураж на открито. Осъществява се стриктна проверка на личния багаж на влизащите в страната пътници.

По време на срещата на генералните директори на ветеринарните служби на двете страни бяха обсъдени и въпроси, свързани с предстоящото присъединяване към ЕС. Сред основните теми бяха идентификацията на животните, изграждането на гранични ветеринарно-пропускателни пунктове и спирането на ваксинацията срещу класическа чума по свинете. В Румъния след спирането на ваксинацията през 2003 г. към настоящия момент са регистрирани 400 огнища на класическа чума.

Доц. Байчев съобщи на румънския си колега, че е поискал среща с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Маркос Киприану, която да бъде проведена до 15 ноември в Брюксел за промяна на профилактиката на класическата чума.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.