1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще получи близо 127 млн. евро по финансовия механизъм на Европейското икономическо сътрудничество

България ще получи близо 127 млн. евро по финансовия механизъм на Европейското икономическо сътрудничество

Причината за увеличаването на средствата е доброто представяне на страната ни

България ще получи общо близо 127 млн. евро по финансовия механизъм на Европейското икономическо сътрудничество и Норвежкия финансов принос, като кандидатстването с проекти за бенефициентите ще бъде отворено през пролетта на 2012 г., съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев, цитиран от dnevnik.bg. Помощта за новия 5-годишен период се вдига тройно в сравнение с приключващия първи период, когато получихме 41.5 млн. евро по 64 проекта в сферите на околната среда, човешките ресурси, здравеопазването и грижата за децата, опазването на европейското културно наследство.

Причината за увеличаването на средствата е доброто представяне на страната ни, като постигнатите резултати са видими, посочи Тове Скарстейн, посланик на Норвегия у нас. Към момента усвояването е над 60%, като с приключването на всички проекти се очаква да се повиши с още 10-15%, каза министър Дончев. Средно около 75% България усвои и по двата предприсъединителни интструмента - земеделската САПАРД и инфраструктурната ИСПА. Разликата е, че парите от Норвегия са усвоени за по-кратък период от 3 години в сравнение с 10-годишния по другите програми, както и факта, че близо година и половина средствата по Норвежката програма бяха замразени заради съмнения за корупция.

Норвегия не е член на ЕС, но има близко сътрудничество с Европейската комисия и предоставя помощ на 15 страни членки на ЕС, по механизма на Европейското икономическо сътрудничество в преследването на общата цел за намаляване на социалните и икономическите различия в Европа.

Норвежката програма е една от малкото, които предоставят средства за неправителствения сектор. Тази традиция ще бъде подкрепена и през новия програмен период, посочи Торе Ласе Би, координатор на норвежката програма. През първия са подкрепени 61 проекта за над 2 млн. евро. Около една четвърт от 127-те млн. евро се предвижда да отидат в подкрепа на частния сектор за развитие на възобновяемите енергийни източници, както и за мерки за енергийна ефективност. Другите сфери, които ще подпомогне програмата, са опазването на околната среда, здравеопазването и грижата за децата. Ще се се запази и възможността за отпускане на стипендии и обмен на студенти, каза Торе Ласе Би в отговор на въпрос на студент, ползвал такава помощ.

Ще се даде възможност и за надграждане на вече реализирани проекти през първия програмен период, каза Ласе Би. За това обаче кандидатите ще трябва да представят и да защитят тези проекти, защото помощта няма да се отпуска автоматично, обясни той. Вече има списък с 5 резервни проекта, които не са получили финансиране през първия програмен период, посочи министър Дончев. По думите му няма да има съществени разлики при кандидатстването по програмата в сравнение с приключилия първи програмен период.

Това, което прави успешна норвежката програма за сътрудничество, е ясното приоритетизиране на проектите, посочи Дончев. Освен това, когато има проблемна ситуация, и двете страни активно помагат на бенефициента, каза Владимир Табатов, който е ръководител на успешно приключил проект за соларен парк в Припечене. Той разказа, как норвежците са писали писма до банките, за да гарантират реализирането на проекта. Нещо, което е немислимо по оперативните програми, финансирани от еврофондовете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.