1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще се стреми да развие конкурентоспособно и основано на иновации земеделие

България ще се стреми да развие конкурентоспособно и основано на иновации земеделие

 

Днес може да видим резултата от нашата активна работа, защото Националният стратегически план за развитие на селските райони 2007-2013 г. вече е одобрен от Министерски съвет и официално изпратен и приет за разглеждане от Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК на 21 февруари т.г. До края на този месец ще изпратим официално и Програмата за развитие на селските райони за приемането й от ЕК. Това каза министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на партньорски форум за прилагане на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в хотел "Принцес".

Средствата, които България ще получи от Европейския земеделски Фонд за развитие на селските райони за 7-годишен период, възлизат на около 2 млрд. и 609 млн. евро. Като се прибави и националното съфинансиране от около 633 млн. евро общата сума възлиза на 3 млрд. 242 млн. евро. Този значителен финансов ресурс ни задължава да определим ясни и реалистични цели за следващите 7 години, които в най-голяма степен да отговорят на нуждите и приоритетите на Политиката за развитие на селските райони в България, подчерта министър Кабил. Той посочи трите стратегически цели на Програмата:

Първата цел е съсредоточена върху "развитие на конкурентоспособни и основани на иновации земеделие, горско стопанство и хранително-вкусова промишленост". Тази цел ще бъде постигната основно чрез прилагането на мерките по ос 1 от Програмата за развитие на селските райони, за която са заделени 42% от общия бюджет на Програмата.

Министър Кабил подчерта, че успешното адаптиране към новите пазарни условия е ключов фактор за повишаване на производителността и доходите на земеделските производители. "Опазване на природните ресурси и околната среда е втората стратегическа цел по Програмата, за която са заделени 27% от общия финансов ресурс. Тази цел ще бъде постигната основно чрез прилагането на мерките по ос 2 от Програмата за развитие на селските райони. Третата стратегическа цел е насочена към "насърчаване на възможностите за заетост и подобряване качеството на живот в селските райони". Целта ще бъде постигната основно чрез прилагането на мерките по ос 3 от програмата, а финансовият ресурс възлиза на 31% от средствата.

Министър Кабил посочи, че до момента в България няма одобрени от МЗГ местни инициативни групи /МИГ/ по смисъла на Лидер-подхода. След като ЕК приеме Програмата за развитие на селските райони, МЗГ ще стартира процедура за набиране и одобрение на местни инициативни групи по Лидер-подхода с много широка информационна кампания в страната и по медиите, съобщи още министър Кабил. Одобрението на тези инициативни групи ще става от Министерство на земеделието и горите. Те се създават на териториален принцип, като в тези територии се изисква да живеят минимум 10 хил. души и максимум 100 хил. души. За една територия ще бъде одобрена само една местна инициативна група. Министър Нихат Кабил призова потенциалните МИГ в България, които са организирани и създадени по съвместни проекти на МЗГ с програмата на ООН за развитие и Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, да се подготвят активно за участие в първата обява за одобряване. Нашето желание е чрез местните инициативни групи да подпомогнем и да създадем опитни посредници между звената, които управляват, прилагат и разплащат мерките от политиката за развитие на селските райони и ползвателите на тази политика, посочи земеделският министър. МИГ е реален инструмент, чрез който политиката за развитие на селските райони ще бъде сведена по-близо до нуждите на хората в тези райони. Министър Кабил каза още, че програма САПАРД бе полезен инструмент в подготовката ни за присъединяването към ЕС и отчитайки опита, който имаме - и положителен, и отрицателен, трябва да направим така, че средствата по Програмата за развитие на селските райони да достигнат до онези, за които са предназначени.

По време на форума директорът в Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" г-н Суза-Ува подчерта, че е постигнат баланс в разпределението на финансовия ресурс по трите стратегически цели. Той посочи, че Националният стратегически план и Програмата за развитие на селските райони ще бъдат на България, а не на Комисията и допълни, че тясното сътрудничество и координация между отговорните публични институции е съществено за подготовката и прилагането на Програмата за развитие на селските райони. Той припомни, че по тази програма България ще получи 6 пъти повече средства, отколкото по предприсъединителната програма САПАРД, което е едно предизвикателство пред нашата страна за усвояването на този огромен финансов ресурс. Г-н Суза-Ува каза още, че много се радва да бъде в България толкова скоро след присъединяването й към ЕС и с голям интерес очаква съвместната работа, чрез която да допринесе за развитието на селските райони в България.

По време на форума зам.-министърът на земеделието и горите инж. Димитър Пейчев направи презентация, в която представи разпределението на мерките по 4-те оси от Програмата за развитие на селските райони. На конференцията присъства още и посланикът на Швейцария у нас Н. Пр. г-н Томас Фелер.

Форумът продължава с дискусии с участието на представители на неправителствени организации, на общини, на местни инициативни групи, както и представители на ЕК, на браншови организации, на МЗГ и на Разплащателната агенция. Въпросите от тях ще бъдат събрани, обобщени и изпратени по официален път до ЕК и ще послужат като база за анализи при разписването на правилата за прилагането на Програмата.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.