1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще забрани улова на есетри в Дунав

България ще забрани улова на есетри в Дунав

 

Министерството на околната среда и водите се очаква да въведе забрана върху улова на есетрови риби в Дунав. Предложението е внесено от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури към агроминистерството и е свързано с ограничаването на промишления улов на изчезващите видове, съобщи изпълнителният директор на агенцията Владимир Филипов.

Преди два дни шефът на румънската агенция по рибарство Джордже Стефан обяви на форум във Врана, че Румъния има 10-годишно вето върху промишления улов и призова България да последва този пример. "Страната ни планира подобна мярка, затова и премахването на кармаците е първа стъпка към окончателното вето. Остава възможен само уловът с мрежи, но той е неефективен при есетрите", обясни Филипов. По закона за биологичното разнообразие екоминистерството забрани есетровите риби да се ловят със специални устройства, наречени кармаци.

Миналата година екоминистерството разпредели годишна квота от 1000 кг хайвер от дунавска моруна, който българските компании можеха да изнасят. Трите компании, които си разпределиха тези количества, са длъжни да зарибяват реката с определен брой малки есетри, за да се гарантира запазването на околната среда, примопниха експерти. Румънското правителство пък е осигурило средства за покупка на 100 хиляди малки риби, които вече са пуснати в Дунав, обясни още шефът на румънската агенция.

По решение на Международния съюз за търговия със застрашени видове CITES от 2007 г. много от държавите, които добиват хайвер от есетровите риби, вече наложиха вето върху търговията. Румъния го направи още през февруари 2006 г. Очакваше се България да вземе решението през септември, но на този етап има забавяне. Масираното ограничаване на този улов е контрамярка срещу застрашителното намаление на популацията на тези видове в световен мащаб. За десет години есетровите риби са намалели от 200 хил. на 60 хиляди. Досега България е изнасяла ограничени количества хайвер, които са доста под разрешените по международната конвенция САЙТЕС. През 2002 г. квотата е била 2500 т, две години по-късно количествата падат до 1700 т и 1000 т. По данни на агенция "Митници" през 2003 г. зад граница са изтъргувани 1300 т хайвер, през 2004 г. - 1353 т, а през 2005 - едва 763 тона./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.