1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България трябва да стане пълноправен член на „КОПА-КОЖЕКА”

България трябва да стане пълноправен член на „КОПА-КОЖЕКА”

Снимка:

Един от лимитиращите фактори за нашето членство в организацията е членският внос

В „КОПА-КОЖЕКА” членуват общо 76 организации членки от цяла Европа. Единствено България все още няма пълноправно представителство в европейската организация.

У нас на посещение е Пека Песонен – генерален секретар на европейската организация на фермерите и земеделските кооперации – „КОПА-КОЖЕКА”, който вчера взе участие в националния аграрен семинар в Златни пясъци и проведе срещи с браншови организации. Целта на посещението му е да провокира българските фермери да станат членове на престижната европейска организация.

На пресконференция с негово участие Петя Ставрева – международен секретар на ПП „Обединени земеделци” заяви, че присъствието на европейския гост е знакова подкрепа за аграрния ни сектор и за нашите браншови организации в един важен момент, когато предстои да се представи позицията и да се изработи посоката за промяна на ОСП. Позицията на „КОПА-КОЖЕКА” е силно стимулиране на по-добрата реализация на земеделската продукция, за да могат фермерите да генерират повече доходи.

Пека Песонен каза, че българските земеделски производители първо трябва да се обединят на национално равнище и второ – да участват в дебата за ОСП, който се води в момента в ЕС.

„Някои от важните въпроси, които искаме да бъдат решени, това е силна политика на европейско ниво по отношение на ОСП, която може да бъде подкрепа от един общ бюджет. В процес сме на обобщаване на становището на членовете на „КОПА-КОЖЕКА”, но дори на този етап нашето твърдо мнение е в полза на управлението на пазара и в полза на преките плащания. Тази пряка подкрепа е един от най-важните проблеми, с които се сблъсква българското земеделие” – каза г-н Песонен и добави: „Затова съм тук, за да провокирам интереса на българските фермери за участие в тази организация. Искам да помоля българските политици и после земеделските производители да заявят своите желания, аз да ги обобщя и да ги предствя пред ЕК, пред ЕС и пред „КОПА-КОЖЕКА”. Аз смятам, че те трябва да са готови да заявят своите интереси и да застанат зад тях. Затова съм тук – да ги накарам да го направят”.

Според Петя Ставрева присъствието на г-н Песонен е важен знак за подкрепа на българското земеделие. От работата си като евродепутат тя се е убедила колко важна е позицията на „КОПА-КОЖЕКА” по отношение на промените в ОСП. „Нито един доклад в Комисията по земеделие не можеше да бъде приет без позицията и препоръката на „КОПА-КОЖЕКА”. Г-н Песонен може да лобира за развитието на нашия агросектор. Много е важно в условия на криза да намерим разумния баланс между националната и европейската подкрепа. Българските фермери не получават 100% от европейските плащания, едва през 2016 г. е предвидено тази сума да се изравни с тази, която получават фермерите в останалите страни членки. В това отношение позицията на „КОПА-КОЖЕКА” е да се търси единна ставка за тези европесйки плащания, така че дебатът за по-ранното изравняване на плащанията в последните присъединили се членки продължава, но за да се стигне до подобно решение, то трябва да се гласува от всички страни членки”, подчерта г-жа Ставрева.

След проведени разговори с министъра на земеделието и с представители на браншови организации Петя Ставрева се надява, че българският агросектор ще получи адекватно представителство в тази изключително важна европейска структура. А за да бъде една организация представена в „КОПА-КОЖЕКА”, тя трябва да представлява максимален брой фермери. Един от лимитиращите фактори за нашето членство в организацията е членският внос – пълноправните членове заплащат годишни суми около 150-200 хил. евро. Пека Песонен е заявил, че за Българи и Румъния сумите ще бъдат значително по-ниски, поне в първия етап от членството им.

*****

Европейската неправителствена организация Копа-Кожека ( Copa-Cogeca ) съществува от 50 години, почти оттогава е създадена и общата селскостопанска политика на ЕС. В нея се събират интересите на всички производители и фермери в Европа, така че да бъдат дефинирани техните общи цели, които да бъдат отстоявани на европейско ниво, което е в интерес на всички производители в държавите членки на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.