1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българо-германският проект ФАМАД насърчава овощарството и лозарството

Българо-германският проект ФАМАД насърчава овощарството и лозарството

 

Българо-германският проект ФАМАД насърчава овощарството и лозарството в страната и на земеделието в планински регион Ловеч. Целта е чрез него да се прилагат системите за сертифициране на овощен и лозов посадъчен материал според директивите на Европейския съюз, съобщи координаторът на проекта Бранимир Мирчев, но не уточни размера на финансирането. Изискването на Евросъюза е след присъединяването на страната ни подложката на лозичката да бъде сертифицирана. България ще настоява да има преходен период до 2012 г., за да бъде изпълнен този ангажимент, обясни Цвятко Георгиев, шеф на дирекция "Растениевъдство" в аграрното министерство. Сертифициран лозов посадъчен материал означава, че той е чист от вируси. Това съответно води до по-високи добиви и до по-дълъг живот на лозата.

Зам.-директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното Айдън Ахмедов обяви, че в кадастъра са вписани 127 хил. хектара лозя, включително и изоставените. До началото на март са регистрирани 62 хил. ха. Тези, които не бъдат вписани в кадастъра до края на годината, ще бъдат административно регистрирани. По този начин ще се процедира и с изоставените лозя, които са около 30 хил. ха, посочи Ахмедов. Те също ще могат да бъдат презасаждани след влизането ни в ЕС. По принцип България няма право да изгражда нови лозови масиви след присъединяването, а само да обновява съществуващите. ЕС ще признае регистрираните площи към 1 януари 2007 г. Реално съществуващите и в добро състояние лозя (чието грозде се използва във винопроизводството) са около 40 хил. ха, твърдят от бранша. На практика останалите масиви може да останат извън обсега на ЕС. Айдън Ахмедов обясни, че има резерв от около 12 хил. ха с лозя към агенцията, за които също не се знае дали Евросъюзът ще ги признае за обновяване.

Проектът ФАМАД се осъществява в партньорство с Германското дружество за техническо сътрудничество (ГТЦ) и германските консултантски компании "ИАК аграр консултинг" и "АДТ проект". От българска страна изпълнителите са Министерството на земеделието и Изпълнителната агенция по лозата и виното.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.