1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българският закон за ГМО е по-рестриктивен от изискванията на евродирективата

Българският закон за ГМО е по-рестриктивен от изискванията на евродирективата

От Института по памука искат промени

 

На този етап няма необходимост да се променя Законът за генно модифицираните организми (ГМО). До този извод стигнаха на неформална среща представители на властта, съобщи председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Георги Божинов (БСП). На срещата с депутати от комисията са присъствали екомиистърът Джевдет Чакъров и политическият му кабинет

За либерализиране на закона за ГМО се заговори, след като се разбра, че има създадена експертна група. Нейни членове съобщиха, че се обсъжда падането на забраните за полски и лабораторни опити с някои генно променени култури и въвеждането на разрешителен режим, при който всеки ГМО проект да се разглежда индивидуално.

"Българският закон не влиза в конфликт с евродирективата, дори е по-рестриктивен, и само ако Европейската комисия излезе с категорично становище за промени в политиката, ще мислим по този въпрос. До момента разпоредбите не са довели до сериозни противоречия с практиката", обясни Георги Божинов.

Единствено научните работници от Института по памука в Чирпан изложиха силни аргументи, че влакнодайната култура трябва да бъде извадена от списъка на видовете, за които има забрани да се правят лабораторни опити, каза депутатът. Вече никой не оспорва това, но забраната за памука влиза в сила от 2008 г., така че сега учените могат да работят, без да се променя законът, обясни той.

На срещата е обсъждана и нуждата да се засили контролът върху храните и етикетирането на ГМО продуктите. За предложения в тази посока е създадена група към Министерството на земеделието и горите.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.