1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бедни произвеждат зеленчуци в Медковец

Бедни произвеждат зеленчуци в Медковец

 

Бедни медковчани, включени в програмата "От социални помощи към заетост", обработват зеленчукова градина. Проектът е пилотен за областта, вероятно в страната също няма подобен, съобщи кметът на общината Венцислав Евгениев. Шестнадесет човека обработват 30 дка зеленчуци. От време на време - при нужда - им помагат и другите.
 
Общо в програмата "Шулева" работят около 200 човека от цялата община. Били повече, но се наложило някои от тях да бъдат уволнени, защото ходели на обектите, за да си почиват. Зеленчукопроизводителите са тук от назначаването си през април и вече може да се похвалят с първите добиви.
 
Неотдавна те първи получиха картофи на преференциални цени. Освен това хората ги платиха, когато взеха заплатите си. Трябва най-напред да осигурим храната на хората, а после да ги караме да работят. Някои от тях буквално гладуват, коментира кметът.
 
В градината са засадени 10 дка с пипер, 14 дка с домати, 2 дка с картофи и по един зеле и бостан. Има и малко праз лук. Продукцията е предназначена за трите ученически стола в Медковец, Расово и Аспарухово, детските градини, както и за Центъра за социално интеграция за възрастни и инвалиди. Той бе открит на 1 август.
 
По този начин се разшири спектърът на предлаганите от бившия домашен патронаж услуги, който бе закрит в началото на годината поради неефективност. Тогава звеното обслужвало не повече от 40 човека. Сега от него останал само столът за възрастни. В момента се помещава в училището на Аспарухово. Там се приготвя храна за стотина човека.
 
Сега вече там се доставят зеленчуци от общинската градина и това значително поевтини ястията на възрастните. Част от продукцията ще се консервира за зимата. Друга част пък ще бъде предложена на самите производители. 99 процента от тях са от ромски произход, поясни ръководителят на бригадата Димитър Асенов (на снимката). "Погледнете, казват че ние ромите сме мързеливи. Вижте тази градина", похвали се той. А тя е за чудо и приказ. В нея трудно може да се намери стръкче трева.
 
А на доматената реколта може да завидят мастити производители. Дано само времето да е с нас, молят се хората. Разходите за зеленчуковата градина не са големи. Общината е дала пари само за семената. Старата "Марица", стегната умело от сръчни медковчани, все още черпи вода от малкия язовир, а това от своя страна позволява евтина поливка. Нафтата осигуряват добри приятели. Заплатите на работниците пък дава държавата./mont-press.com
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.