1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Брюксел принуждава винопроизводителите

Брюксел принуждава винопроизводителите

Ще пострадат единствено евтините трапезни вина

 

Франция и останалите държави в ЕС, крупни производити на вина, ще трябва да унищожават лозови масиви, за да прекратят свръхпроизводството, съобщи "Файненшъл таймс". Европейският комисар за селското стопанство Мариан Фишер Бьол даде интервю за медията, в което обясни, че от следващата година в сектора ще настъпят радикални промени, които засягат най-вече субсидиите за винопроизводството. Така комисарката предупреди най-вече Франция и Испания, които успяха да изтръгнат миналата седмица от Брюксел 145 млн. евро за т.нар. кризисна дестилация - превръщането на вино в индустриален алкохол.

Комисията беше особено щедра към Франция, която ще преработи 1.5 млн. хектолитра вино по цена 3.35 евро за градус на хектолитър. Разрешеното от Брюкел количество е малко по-малко от исканите от Париж 2 млн. хектолитра, но цената е изключително добра и ще позволи на правителството да си спести директните помощи, коментира "Лез еко". Испания пък ще превърне в спирт 4 млн. хектолитра по цена 1.914 евро за градус на хектолитър - нормално обезщетение за общността. По този начин винопроизводителите в двете страни могат да разчитат да получат за вино с 12 градуса алкохол средно 40 евро за хектолитър.

Въпреки еуфорията, с която беше посрещнато решението във Франция и Испания, Бруксел даде да се разбере, че жестът е последен. "Ако искаме европейските консуматори да имат положително мнение за общата ни селскостопанска политика, не можем да позволяваме повече да се осъществява такъв вид дестилация", каза Мариан Бьол. Тя обясни, че реформата, която предлага, ще бъде от полза за повечето производители, които работят неуморно за увеличаване на производството на качествени европейски вина. Ще пострадат единствено евтините трапезни вина, които и сега страдат най-силно от международната конкуренция. "Но френските вина, които сега се превръщат в индустриален алкохол, са от категорията на качествените. Ако не спре свръхпроизводството, светът може да остане с убеждението, че са по-лоши от неевропейските и затова не се продават", казва Мариан Бьол./Dnevnik Online

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.