1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БСК настоява за нови квоти за парникови газове

БСК настоява за нови квоти за парникови газове

По 770 млн. евро годишно губим заради орязани емисии

 

"Бизнесът да участва при преразпределянето на квотите парникови газове, които Европейската комисия отпуска на България за периода 2008–2012 г. на предприятията у нас" - поискаха вчера от Българската стопанска камара (БСК). Преразпределянето по сектори е нужно, за да може бизнесът да се вмести в орязаните квоти. Миналия месец вместо исканите квоти от 67 млн. тона парникови газове ЕК отпусна на страната ни 42 млн. тона. От тези 42 млн. тона предвиденият резерв за нови предприятия е 4 млн. тона и така страната ни реално ще трябва да разпредели между работещите заводи у нас квоти за 38 млн. тона вредни емисии.

Според председателя на БСК Божидар Данев орязаният от ЕК план за разпределение на квотите ощетява някои сектори за сметка на други, но не пожела да се конкретизира. Преработеният вариант на плана трябва да бъде внесен в Брюксел до края на февруари, но според бизнеса той трябва да е готов много по-рано. В момента се събира допълнителна информация, която да подкрепя искането на страната ни за по-голямо количество вредни емисии.

Заради по-малкото разрешено количество парникови газове България ще губи годишно по 770 млн. евро за купуване на допълнителни квоти, каза Данев. Според Схемата за търговия с емисии на ЕС едно предприятие може да продаде на друга компания остатъка от парниковите газове, които не се изхвърлят във въздуха, и така да реализира печалба. За периода 2008–2012 г. квотите се търгуват по 25–30 евро на тон. Тъй като повече от половината участници в търговията са от енергийния сектор, закупуването на квоти ще доведе до увеличаване на цената на тока и парното, алармираха от бизнеса. Ако фирмите изхвърлят повече от позволеното им количество вредни емисии във въздуха, глобата е 40 евро на тон, казаха от БСК.

"На 4 януари изтича срокът, в който България може да обжалва пред Европейския съд решението на Брюксел. Искове срещу ЕК заради въглеродните емисии вече са подали Чехия, Унгария, Словения, Естония и други нови членки на ЕС", каза Данев.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.