1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Членството в ЕС стабилизира цените на земеделските продукти

Членството в ЕС стабилизира цените на земеделските продукти

Това заяви министър Мехмед Дикме

 

Членството ни в ЕС ще стабилизира цените на земеделските продукти и те няма да са хаотични, както досега, заяви министър Мехмед Дикме при откриване на конференцията "Евроинтеграцията и предизвикателствата пред българското земеделие", която се провежда в резиденция "Бояна".

Министърът посочи, че с приемането ни в ЕС през 2007 г. българските селскостопански производители ще имат достъп да най-богатия пазар в света, който има 550 млн. потребители. Според него земеделските производители трябва да бъдат напълно спокойни, защото те ще получат добра финансова подкрепа за своето производство, а продукцията им ще бъде конкурентоспособна на световния пазар.

Проблемът с разпокъсаността и неуредената собственост на земеделските земи у нас трябва да бъде разрешен до 2007 г., за да може в аграрния сектор да дойдат нови инвестиции. Това се казва в приветствието на президента Георги Първанов, прочетено от неговия съветник по въпросите на земеделието Ибрахим Касимов при откриването на конференцията.

Държавният глава посочва, че предстои огромна работа в подготовката на аграрния сектор до членството ни в ЕС, включително и извършването на необходимите законодателни промени, съобразени с изискванията на ЕС.

През периода 2007-2009 г. за развитие на земеделието и селските райони в България под формата на директно финансиране от Европейския съюз ще влязат средства в размер на 1.8 - 2 млрд. евро. От тях между 350 - 400 хил. евро ще бъдат използвани чрез общините за подобряване на инфраструктурата. Останалите около 1.5 млрд. евро ще достигнат пряко до българските производители под различни форми на субсидиране, бе посочено по време на форума.

Конференцията бе организирана от Министерството на земеделието и горите, Регионалното бюро София на фондация "Фридрих Еберт" и Националния център за аграрни науки. /dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.