1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Данъчните ще броят асмите и овошките

Данъчните ще броят асмите и овошките

 


Домашните асми и овощните градини ще се водят на отчет при данъчните, ако от плодовете и гроздето си варим ракия. Това гласят промените в Правилника за приложение на Закона за акцизите, които бяха обнародвани в Държавен вестник.

Всяко домакинство има право да си приготвя до 50 литра домашна ракия за година. Но хората вече са задължени да подават декларация, че сами са произвели гроздето или плодовете, от които се вари алкохолът. Ако купят суровината, ще трябва да платят данък.

В декларацията ще се пише колко декара обработваема земя с овошки притежават, броя на асмите, вида, сорта и количеството на отгледаното грозде. Декларациите ще се дават на отговорника на казана за ракия. Веднъж месечно той ще ги предава на данъчните. Отговорникът на казана ще трябва да следи колко точно е произведеният алкохол и да издава производствени листове.

Освен това ще трябва да събира акциз за ракията над 50 литра и да внася парите в бюджета на общината, гласят промените. Правенето на домашна водка и текила се забранява.

При варенето на алкохол за семейна консумация може да се използват само грозде и плодове, пише още в правилника. Това означава, че вече няма да може да се приготвя домашен алкохол от зърнени култури или от кактуси например./ standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.