1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата купува 115 хил. т пшеница

Държавата купува 115 хил. т пшеница

Държавният резерв вече е обявил обществена поръчка за изкупуване на пшеницата. Оферти ще се приемат до 17 август.

 

Държавният резерв ще изкупи 115 хиляди тона хлебна пшеница. Земеделският министър Мехмед Дикме съобщи преди няколко дни, че за целта ще бъдат заделени 35-40 млн. лв. Държавният резерв няма да определя таван на цените, а ще купува според пазарните нива. От Асоциацията на зърнопроизводителите прогнозираха, че тази година тон зърно ще се търгува за 160-170 лв. В момента сделки почти няма, защото стопаните не са доволни от цените от 140-150 лв. за тон, които им предлагат търговците.

Държавният резерв вече е обявил обществена поръчка за изкупуване на пшеницата. Оферти ще се приемат до 17 август. Консултативният съвет реши тази година стопаните да се обединят и на един търг да се продават не по-малко от 5 хиляди тона. По този начин производителите ще получат парите си до края на септември, обясниха от агенцията. Ако беше прието предложението за търгове по 1000 тона, процедурата по изплащането на сумите щеше да се проточи три месеца, обясниха от агенцията.

Единственото условие, поставено към изпълнителите на поръчката по изкупуването, е зърното да се съхранява в бази на резерва. Преди седмица правителството взе решение производителите да бъдат субсидирани с 38 млн. лв. за есенната сеитба. 29 млн. от тях са директни субсидии, а останалите 9 млн. лв. стопаните ще получат под формата на кредит./standartnews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.