1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата плащала 1,6 млн. лв. за наем на зърнени бази

Държавата плащала 1,6 млн. лв. за наем на зърнени бази

Министър Дикме подвел правителството с прогнозата си за реколтата

 

1,6 млн. лв. е платила без основание държавата за наем на силози, тъй като 90% от зърното от резерва се съхранява във външни бази срещу наем от 1,20 лв./тон. В това време собствените складове стоят празни, заяви в Пловдив депутатът от НДСВ и председател на парламентарната комисия по земеделие Пламен Моллов.

Констатацията била направена от временната парламентарна комисия, която разследва състоянието на резерва. Според Моллов няма обяснение защо зърното, което трябва да бъде възстановено, все още не е върнато. Той очаква обявените липси от 20 000 т да се увеличат, защото контролът в резерва е занижен. Количеството зърно, предоставено за външно съхранение, се е декларирало на око, което в никакъв случай не е точно, заяви още депутатът.

Има заплаха за националната сигурност, защото държавният резерв е неприкосновеният запас на страната ни и трябва да се ползва само при бедствия и аварии, а не за интервенция на пазара, каза в Плевен бившият земеделски министър Венцислав Върбанов.

Според него за провала в земеделската политика и поскъпването на хляба е виновен лично министър Мехмед Дикме, който е подвел правителството си с прогнозата си за реколтата. Дикме е излъгал с около 1 млн. т зърно, чиято липса се чувства в момента, добави Върбанов./Investor.bg

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.