1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Държавен резерв" ще изкупува житото по пазарни цени

"Държавен резерв" ще изкупува житото по пазарни цени

Производителите могат да се кооперират за попълване на слотовете

 

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" пусна обществена поръчка за покупката на 115 хиляди тона хлебна пшеница, информираха от областната дирекция "Земеделие и гори"-Монтана. Според информацията изкупуването на пшеницата вече е легализирано след 16 юли - датата на обнародването на обявата в "Държавен вестник". Известно недоволство се появи сред зърнопроизводителите заради фиксираните слотове от по 5000 тона, което дава повече шанс на едрите зърнопроизводители и едрите търговци.

Зърното трябва да отговаря минимално на изискванията за качество от втора Б група и да е от новата реколта. Предложенията могат да се дават до 30 календарни дни от датата на обнародване на поканата. Срокът за изпълнение на самата поръчка е до 30 септември 2004 година. Резервът няма да обявява конкретна цена, по която ще се сключват сделките. Офертите на продавачите ще се оценяват по най-ниската предложена стойност. Цената трябва да бъде в левове без ДДС и да включва всички такси, пътни и други разходи по доставката на пшеницата в зърнобазите на "Държавен резерв".

Опасенията на зърнопроизводителите са напразни, коментира Фердинанд Николов от Областната служба по зърното и фуражите, защото никой няма да пречи на продавачите да се кооперират и да си продават заедно продукцията, след като тя отговаря на нужното качество. Такова е становището и на Асоциацията на търговците на зърно и зърнени продукти. Според него е нормално резервът да изкупува по пазарни цени, след като не са обявени конкретни стойности, както беше през миналата година.

Едно от условията за участие в търговията е кандидатите да представят като част от предложението си гаранция за участие в размер на 5000 лева по сметка на резерва в БНБ.

Коментарите сред запознатите със зърнената търговия са, че тази година не може да се очаква чувствително повишаване цената на зърното. В момента няма пазар за реколтата, сключени са много малко сделки и стопаните изчакват. По информация на депутата от БСП Васил Калинов реколтата от пшеница тази година е надминала прогнозите на Министерството на земеделието и горите от 3,5 млн тона, а прибраното почти се доближава до 4 млн. тона. Предвижданията са, че към средата на август постепенно производителите ще започнат да продават, защото започва кампанията по прибирането на слънчогледа, а това ще предизвика недостиг на зърнохранилища и всички ще предпочетат да съхранят на сухо по-скъпото слънчогледово семе.

Според прогноза от Федерацията на хлебопроизводителите средната изкупна цена на житото през настоящата кампания ще бъде около 190-200 лева за пшеницата с добро качество. Пак оттам прогнозират, че цената на хляба през септември ще спадне с 5-10 на сто. Очакванията за това намаление са свързани с анализи на резултатите от жътвата на пшеницата и драстичното вече поевтиняване на брашното./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.