1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавният резерв е съхранявал пшеница в нерегистрирани зърнобази

Държавният резерв е съхранявал пшеница в нерегистрирани зърнобази

Моллов се опита частично да оневини шефовете на държавния резерв

 

Нерегистрирани зърнобази са използвани за съхранение на пшеницата на държавния резерв. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по земеделие Пламен Моллов. Някои от тези бази не отговарят на елементарни изисквания, е установила временната анкетна комисия за проверка на зърното в резерва.

Моллов се опита частично да оневини шефовете на държавния резерв, обяснявайки, че те сключвали договорите за съхранението на зърното не директно с базите, а с фирми, които наемали неподходящите складове.

"Държавният резерв е сключвал договори не директно с тези зърнобази, за които става дума, а с фирми, които обаче след това са наемали тези зърнобази. Получава се една верига от фирми, които участват в този процес", обясни Моллов.

Той допълни, че по документи цялото предадено за съхранение зърно се намира в базите, но на практика в някои от тях количеството липсва или е по-малко от записаното на хартия.

Моллов не пожела да коментира конкретни цифри на липсите, преди да бъде огласен окончателният доклад на временната парламентарна комисия. Според него, в текста има противоречива информация.

В сряда Моллов обяви 30 000 т липси от резерва, а според депутатите от БЗНС-НС от анкетната комисия липсват над 100 000 т, за което имали документи.

Докладът на анкетната комисия ще бъде готов до края на този месец. Преди два дни Моллов обеща това да стане още тази седмица. Забавянето с нови две седмици днес той обясни с обема на доклада. "Надявах се, че вчера ще можем да приемем текстовете на доклада, но той се оказа твърде обемист. Очаквам преди края на месеца да успеем да депозираме доклада. Той е твърде обширен", каза Моллов.

Сигналите за нарушенията ще бъдат дадени на прокуратурата след дебати по доклада и решение на Народното събрание. Моллов добави още, че са известни имената на фирмите, които са участвали в схеми по източване на зърно от резерва. Според БЗНС-НС, в по-голямата си част те са свързани с ДПС./mediapool.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.