1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавният резерв призна,че липсват 30 000 тона жито от държавния резерв.

Държавният резерв призна,че липсват 30 000 тона жито от държавния резерв.

 

Държавният резерв призна, че частници са го завлекли с 20 000-30 000 тона жито. В основата на източването на житото стоят външни съхранители, в чиито складове резервът е депозирал част от зърното.

Частниците са смлели зърното, без да го възстановят впоследствие. Това става ясно от данните, които Държавният резерв е дал на парламентарната анкетна комисия по зърното. Тя трябва да се произнесе за зърнената криза в средата на март.

Близки до комисията източници казаха че засега от резерва не са представили документи и за върнатите 70 000 тона от раздаваните от тях стокови кредити. До момента от Държавен резерв не са се отчели пред анкетната комисия на кои фирми и по кое време са раздавани стоковите кредити.

От подадената към анкетната комисия информация става ясно също, че още от лятото земеделското министерство е било наясно, че зърненият баланс ще бъде отрицателен. Според документ на агроведомството с дата 20 август още тогава са се очаквали липси между 230 000 и 330 000 т зърно. Прогнозният баланс е разчетен между 2,120 и 2,270 млн. т при потребление съответно от 2,350 или 2,600 млн. т. Данните не включват зърното от Държавния резерв./Investor.bg

AGRO.BG

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.