1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дават целеви субсидии за подпомагане на есенната сеитба

Дават целеви субсидии за подпомагане на есенната сеитба

Стопаните могат да кандидатстват за финансиране от 16 август до 15 декември

 

От днес в регионалните звена на Държавен фонд "Земеделие" в 28-те области на страната са изпратени указанията за предоставяне на целеви субсидии за подпомагане на есенната сеитба. Стопаните могат да кандидатстват по тях за финансиране от 16 август т.г. Срокът за усвояване на средствата е , уточниха от фонд "Земеделие".

16 000 тона пшеница ще бъде изнесена през другата седмица за Италия и Гърция, съобщиха от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Бургас. През почивните дни започва товаренето на зърното на пристанището в града, уточниха експертите. Други 800 тона ще бъдат транспортирани с камион до Гърция. От бургаското пристанище са изнесени над 28 000 тона ечемик, съобщиха още от Областната служба. Експортът основно е за Гърция и Италия.

Над 55 000 тона е експортираното количество ечемик от пристанище Варна, съобщиха от Областната дирекция "Земеделие и гори" в града. 13 000 тона качествена пшеница също е изнесена от пристанище Варна. Експортираните зърнени култури са реализирани в Гърция, Италия, Турция и Израел.

250 000 тона е безмитната квота за износ на пшеница в Европейския съюз. До 2002 г. зърнопроизводителите можеха да изнасят безмитно само 2 750 тона.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.