1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФ "Земеделие" отпуска нова вълна субсидии

ДФ "Земеделие" отпуска нова вълна субсидии

Целевите субсидии се отпускат по три финансови линии.



ДФ "Земеделие" предоставя безвъзмездни средства по нови краткосрочни финансови линии, стартиращи този месец, от ДФ "Земеделие".

Целевите субсидии се отпускат по три финансови линии. Първата се дава за изхранването на животни и птици от Националния генофонд, елитна част на популациите, внос на елитни животни за попълване на генофонда и подпомагане на селекционната дейност на развъдните асоциации, през 2004 г.

Тази целева субсидия се дава за животни, фигуриращи в приложен списък от ръководните асоциации и одобрен от Министерство на земеделието. Тоест не за всички, а за квалифицирани елитни животни. Реално ползващите се са малко, коментираха от ДФ "Земеделие" и ще бъдат издирени по списъка, ако не се явят.

Интерес представлява втората целева субсидия, отпускана за обработване на пустеещи частни земеделски земи през 2004 г.Субсидията е в размер на 10 лева на декар и се дава на физически и юридически лица, регистрирани като земеделски производители в съответната Областна дирекция "Земеделие и гори".

По тази финансова линия ДФ "Земеделие" не подпомага земеделски производители, които имат неизпълнени задължения към фонда по инвестиционни програми и/или краткосрочни финансови линии с настъпил падеж, публични задължения към държавата, общината и към Националния осигурителен институт.
Двете краткосрочни програми стартират този месец.

Третата целева субсидия, стартираща през месец април, се отпуска за произведено първо качество краве, биволско и овче мляко за 2004 г. Субсидират се земеделски производители за произведено и продадено Първо качество мляко за периода от 01.04.2004 г. до изчерпване на лимита.

Размерът на субсидията е за Първо качество краве мляко - 0.05 лв. на литър, за Първо качество биволско мляко - 0.08 лв. на литър и за Първо качество овче мляко - 0.07 лева на литър. Паричните средства могат да ползват регистрираните по Наредба № 3 земеделски производители в съответната Областна дирекция "Земеделие и гори".

Условията, на които трябва да отговарят кандидатстващите и необходимите документи са регламентирани в подробни указания до ДФ "Земеделие" и утвърдени от Министъра на земеделието и горите и председател на Управителния съвет на фонда Мехмед Дикме./focus-news.net

AGRO.BG

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.