1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дикме иска нови 50 милиона лева в земеделската касичка

Дикме иска нови 50 милиона лева в земеделската касичка

Финансовият министър отряза плановете да се окрупняват земеделски терени с пари на данъкоплатците

 

Проектът на агроминистъра Мехмед Дикме за създаване на нова държавна компания "Земя", която да изкупува и окрупнява земеделските земи в страната, е на път да се провали още преди да е стигнал в правителството. За осъществяването му е необходима бюджетна инжекция (поредната) за земеделието в размер на 50 млн. лв. С тези пари държавата трябва да създаде новата компания и да финансира изкупуването и окрупняването на земеделските терени, които после да се продават в уедрен вид. Целта е най-после да се даде старт на комасацията (уедряването), да се изградят конкурентни земеделски стопанства и да се привлекат инвестиции в земеделието.

Кривите сметки на Мехмед Дикме за изцяло държавна компания обаче може и да не се реализират, тъй като засега идеята не среща одобрението на финансовото министерство. Ведомството на Милен Велчев е върнало за преработка проектозакона за компания "Земя" с аргумента, че финансовата обосновка не е достатъчно убедителна. Според становището на финансовото министерство създаването на нови държавни звена е в противоречие с препоръките на международните финансови институции за оптимизиране на бюд­жетните структури, за по-голяма прозрачност в публичния сектор и по-ефективно управление и контрол при изразходването на бюджетните средства.

Другият аргумент против създаването на държавната компания е, че исканите средства в размер на 50 млн. лв. не са предвидени в бюджета за тази година. Според експертите на Велчев с дейностите по изкупуването и уедряването на земята, които са заложени като функция на компанията "Земя", могат да се занимават и общинските земеделски служби. Службите са на подчинение на земеделското министерството и ежегодно се финансират от бюджета.
Финансовото ведомство препоръчва проектозаконът да се преработи именно в тази посока. Още преди две години агроведомството преструктурира поземлените комисии в общински земеделски служби с аргумента, че на по-късен етап ще им възложи функцията да извършват комасацията на земята. Преди това трябваше да се разработи закон, който да регламентира как ще става самото уедряване на терените. Проектът за създаване на държавна компания "Земя" обаче

Изпревари закона за комасацията Директорът на Дирекция "Поземлени отношения" в агроминистерството Бюрхан Абазов обясни, че законът за комасацията ще се изработи на по-късен етап. Причината е, че той ще регламентира механизми за уедряване на земята, които ще са различни от дейностите, с които ще се занимава държавната компания.

Въпреки че агроминистерството обеща диалог с браншовете и обществен дебат за комасацията, от средата на миналата година то работи по законопроекта за компания "Земя" при закрити вратa. Така идеята за създаване на акционерно дружество, в което освен държавата да участват и частни акционери, инвеститори и банки, които съответно да поемат и част от финансирането на комасацията, се прероди в проект за съз­даване на изцяло държавна компания. Проектозаконът на земеделското министерство предвижда да се създаде 100% държавно акционерно дружество, в което под една шапка ще се обединят съществуващите към ведомството общински земеделски служби. Което означава, че държавата изцяло ще поеме разходите по създаване на компанията и стартирането на процеса на уедряване на земята.

Въпросът дали държавата трябва да финансира комасацията винаги е бил спорен. Основно по тази причина стартирането и досега се отлагаше. Първоначалната идея да се създаде акционерно дружество, в което да се включат и частни инвеститори и финансови институции получи подкрепа от бизнеса и земеделските браншове.
В самия законопроект за компания "Земя" също са разписани

Противоречиви постановки, които освен това се разминават и с обявените намерения и обясненията на земеделското министерство. От ведомството обясняват, че предвиденото държавно финансиране ще се използва за покриване на разходите по сделките със земята.

В заключителните разпоредби на самия законопроект обаче пише, че разходите по комасацията на терените са за сметка на частните собственици. Освен това документът не казва за какво ще се изразходват средствата, набрани от продажбите на имотите. Разписано е само, че компанията няма да разпределя дивиденти, а ще използва годишната си печалба, за да финансира дейността си. Иначе е предвидено дружеството да се финансира еднократно с 50 млн. лв. от бюджета, а също и с приходите от продажба на земеделска земя, "дарения, завещания и други източници". Проектът вменява на компания "Земя" функциите да стопанисва и управлява предоставени и придобити от нея земи, да посредничи, да проучва пазара, да управлява финансови средства по национални и международни програми, както и да реализира инфраструктурни и инвестиционни проекти. Въпреки обясненията на агроведомството, че основната задача на компанията ще е да изкупува имоти с цел да ги окрупнява и продава на инвеститори, в законопроекта не и е разписана ясно такава функция. Не е заложено и при каква ценова база компанията ще извършва самите сделки за покупко-продажба на земята. За целта ще се разработва наредба към закона, която ще регламентира

Кой и как ще определя цените при сделките. "Най-важният въпрос, на който трябва да се отговори, за да се коментира какъв ще е смисълът от създаването на тази компания, е на какви цени ще стават сделките. От една страна, цените трябва да са атрактивни за собствениците на земята, тъй като това е единственото, което ще ги накара да я продадат. Не смятам, че ще има ефект, ако тези сделки стават по пазарни цени, тъй като сега цената на земята е нереално ниска", коментира Тихомир Цаков, управител на Агенция за недвижими имоти "Аристо". Според него, вместо да се създава държавна структура, която да прави комасацията, трябва да се въведе данък върху пустеещата земя, който ще стимулира собствениците да продават имотите си. Така ще се раздвижи пазарът на земя и ще се ускори и самата комасация.

Според Страхил Иванов от "Явлена" подобна изцяло държавна компания няма никакви перспективи, още повече, ако не е ясно на какъв принцип ще се подбират терените, които ще се окрупняват, както и как ще се определят цените на земята при сделките. "Няма логика тези функции да се възложат отново и само на държавните чиновници. И досега интересът на инвеститори за комасация на земята беше голям, но държавата не направи нищо, въпреки че това могат да вършат и земеделските служби", коментира още Страхил Иванов.
В проектозакона е предвидено самата компания да е на прякото подчинение на земеделския министър. Компания "Земя" ще се управлява от управителен съвет, изпълнителен директор и съвет на контрольорите. Председател на управителния съвет по право е министърът на земеделието. По негово предложение и с решение на управителния съвет се назначава изпълнителният директор на компанията. Интересното е, че пак по инициатива на министъра и със санкцията на управителния съвет е предвидено да става и изборът на съвет на контрольорите, чиято функция пък ще е да следи законността и целесъобразността на сключваните от компанията сделки./в. Капитал

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.