1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дикме вече ни пази от "луда крава"

Дикме вече ни пази от "луда крава"

Само преди месец земеделският министър увери, че опасност от болестта у нас няма

 

Черепът, мозъкът и очите трябва да бъдат отделени от трупа на закланите преживни животни и изгаряни в екарисаж като предпазна мярка срещу разпространението на болестта "луда крава". Такава заповед пусна вчера земеделският министър Мехмед Дикме, след като преди месец увери, че опасност от разпространението на болестта по говедата у нас няма. Аграрният министър направи изказването по повод скандала с нерегистрирания в ЕС и България холандски тест за диагностика на "луда крава", с който се изследва говеждото у нас от половин година.

Всички животински материали, които задължително се отделят в кланиците и месокомбинатите, трябва да се оцветят в боя, да се събират отделно от останалите части на преживните животни и да се предават за пълното им обезвреждане в екарисажа в Шумен, нарежда министър Дикме.

Той е възложил контрола на изпълнението на заповедта за превенция на "луда крава" на директора на Националната ветеринарно-медицинска служба. "Не съм запознат със съдържанието на заповедта, тъй като още е стигнала до мен", каза вчера д-р Кирил Киров. Министър Дикме не можал да я съгласува с него, тъй като заминал за Индия.

От земеделското министерство вчера категорично отрекоха заповедта да има каквато и да било връзка с изследването на говеждото с холандския тест и обясниха, че това било във връзка с членството ни в ЕС. Това, че у нас няма опасност от "луда крава", не означава, че не трябва да се взимат превантивни мерки, съобщиха пред "Монитор" от ведомството на Дикме.

Тезата на министър Дикме, шефа на НВМС и ръководството на парламентарната комисия по земеделие от преди две седмици беше, че риск от поява на "луда крава" у нас няма. Причината - вносът на трупно брашно, което се прибавя към фуража им и е сочен за преносител на болестта по говедата, е забранен у нас от десетина години. Въпреки това през 2001 г. бяха внесени над 1000 т месокостно брашно от Холандия, който е рисков продукт, каза по време на комисията бившият шеф на Съюза на ветеринарите проф. Васил Иванов. На няколко пъти писах на министър Дикме за по този повод, но случаят беше потулен, каза вчера проф. Иванов./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.