1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес решават съдбата на кланица в Кнежа

Днес решават съдбата на кланица в Кнежа

Законодателството ни се синхронизира с европейското. Във всички области.

 

Законодателството ни се синхронизира с европейското. Във всички области. Само по себе си това би трябвало да означава, че и ние самите трява да бъдем малко повече европейци отпреди. Дали обаче само желанието стига. Секторът "Селско стопанство" е един от най-трудните по отношение на приспособяването към изискванията на Европейския съюз. Не защото липсва желание от страна на земеделски производители и фермери, а защото синхронизацията в този сектор изисква влагането на много средства. А точно земеделците не са сред най-богатото население на страната.

Повече от година време говорим за проверки на състоянието на кланиците в цялата страна. Плевенска област не прави изключение. Законодателят обаче е обрекъл част от кланиците още със "спускането" на задачата за проверките от специалисти от ДВСК. Защото кланиците са разделени на четири категории - почти готови за Европа, такива, които имат някакъв шанс, такива, които почти нямат шанс и такива, които нямат никакъв шанс. Кланиците от първата категория се броят на пръсти, най-много са "отречените". Един млад мъж обаче не се съгласява с тази категоризация и вече четири месеца работи по това, да не бъде отписана кланицата, която стопанисва от четвъртата категория. Съдбата му се решава днес.

Борислав Захариев е на 30 години. Стопанисва в Кнежа кланица, чийто капацитет е преработката на около 1 тон месо дневно - основно прасета и телета. Борислав се занимава с тази дейност повече от пет години. Преди четири месеца кланицата е затворена и поставена в графата "безнадеждни". Младият бизнесмен обаче не се отказва от дейността, с която единствено се занимава. И започва реконструкция на съществуващите помещения и съоръжения. Целта - да отговори на сложните и скъпоструващи изисквания на направените от ДВСК предписания. Опитът му да излезе от задънената улица му струва около 30 хиляди лева. А днес очаква приемателна комисия от ДВСК, тоест присъдата - ще я има ли кланицата или не. 

Иначе Борислав Захариев има одобрен бизнес план от 2003 до 2005 година. И амбицията да завърши вече започнатия проект за нова кланица - напълно отговаряща на всички европейски изисквания. 

След разказа на Борислав не мога да не го попитам това ли са най-големите проблеми, с които се сблъсква? "Може би действително в България досега начинът на работа е бил един и той трябва да се промени. Но основният проблем за нас, които се опитваме поне донякъде на отговаряме на тази сложна наредба, са нерегламентираните кланици. "Кланиците", организирани в дворовете, официално не съществуват, за тях не важат изискванията - нито на ДВСК, нито на ЕС, на тях няма какво да им бъде отнето и те няма как да бъдат затворени. В крайна сметка се сблъскваме с парадокса тези, които решат да тръгнат по трудния път на получаване на БГ номер и на отваряне на кланица, да не могат да го направят. А тези, които колят незаконно, "работят" спокойно и никой не ги закача, защото те просто не подлежат на контрол. Въпреки всичко съм оптимист, че в България като правова държава ще бъде обърнато по-голямо внимание на младите хора, тръгнали по този наистина нелек път", сподели Борислав Захариев в навечерието на Деня Х, в който комисията от ДВСК трябва да реши - ще продължи ли Борислав по трудния път, но напред./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.