1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес затваряме глава земеделие

Днес затваряме глава земеделие

Започнало е изработването на проекта на договор за присъединяване на България към ЕС.

 

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева днес участва в заседанието на Междуправителствената конференция по присъединяването на България към ЕС. На него се очаква да бъдат затворена преговорната глава 'Земеделие'.

Българското правителство бърза да затвори глава "Земеделие", без да обясни какво договаряме с ЕС в тази сфера, а липсата на прозрачност показва, че нашите икономически интереси не са защитавани по най-добрия начин - заяви координаторът за Южна България на ВМРО Петко Атанасов. Той цитира данни на зеленчукопроизводители от пловдивския регион, според които ЕС е поставил непосилно високи изисквания към нашите земеделски стоки. Те многократно надвишават изискванията в тази област за агро-производителите от страните-членки на съюза, уточни Петко Атанасов.

Ако тези данни са верни, изводът е, че нашите партньори от ЕС гледат на страната ни само като суровинен придатък, а българското правителство не прави нищо, за да защити националните интереси - обобщи Петко Атанасов.

ВМРО организира на 13 юни в Пловдив кръгла маса на тема "Преговорите по глава "Земеделие", на която са поканени да участват представители на земеделското министерство, агро-експерти и производители от пловдивския регион.

Започнало е изработването на проекта на договор за присъединяване на България към ЕС. Това каза вицепремиерът Пламен Панайотов по време на дискусия "Европейското бъдеще на България" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Очаква се той да бъде подписан по време на люксембургското председателство на Евросъюза през 2005 година.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.