Между 6 и 20 хил. лв. ще трябва да заделят предприятията в сектора на месопреработването у нас за въвеждане на система за анализ на опасностите и контрол на производството ХАСЕП, съобщи шефът на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски вчера. Сумата ще зависи от броя на персонала и технологията, по който работи съответната фирма.
С приетите тази година директиви в областта на качеството и безопасността на храните, системата става задължителна за предприятията в ЕС от 2005 г., а за нашите от 2007 г. Във връзка с това предстоят и промени в законите за храните и за ветеринарно-медицинската дейност, които ще бъдат обсъдени от специална комисия наесен. В момента тече превод на директивите, след което ще бъдат подготвени предложения за промени в двата закона, посочи Чорбаджийски.
Според новите директиви ХАСЕП ще трябва да се въведе и от малките фирми в бранша у нас, като транжорни и предприятия със седмично производство между 3 и 5 тона. Досега законът изискваше от тях въвеждане само на добрите производствени практики, които включват обучение на персонала, постоянен контрол върху продукцията и др.
Останалите изисквания на ЕС заоблени ъгли, безконтактни мивки, специални съблекални и хигиенни зони, бяха задължителни само за няколко по-големи предприятия, които работят за износ.
С новите директиви в Европа за първи път се въвеждат и изисквания за съдържанието на храните, които се дават на животните. Целта е да осигури пълен контрол от фермата до магазина, още повече, че много болести като "луда крава" тръгнаха именно от смеските за животни, обясни Чорбаджийски./monitor.bg