1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 20 хил. лв. за оборудване на кланица по правилата на ЕС

До 20 хил. лв. за оборудване на кланица по правилата на ЕС

 

Между 6 и 20 хил. лв. ще трябва да заделят предприятията в сектора на месопреработването у нас за въвеждане на система за анализ на опасностите и контрол на производството ХАСЕП, съобщи шефът на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски вчера. Сумата ще зависи от броя на персонала и технологията, по който работи съответната фирма.

С приетите тази година директиви в областта на качеството и безопасността на храните, системата става задължителна за предприятията в ЕС от 2005 г., а за нашите ­ от 2007 г. Във връзка с това предстоят и промени в законите за храните и за ветеринарно-медицинската дейност, които ще бъдат обсъдени от специална комисия наесен. В момента тече превод на директивите, след което ще бъдат подготвени предложения за промени в двата закона, посочи Чорбаджийски.

Според новите директиви ХАСЕП ще трябва да се въведе и от малките фирми в бранша у нас, като транжорни и предприятия със седмично производство между 3 и 5 тона. Досега законът изискваше от тях въвеждане само на добрите производствени практики, които включват обучение на персонала, постоянен контрол върху продукцията и др.

Останалите изисквания на ЕС ­ заоблени ъгли, безконтактни мивки, специални съблекални и хигиенни зони, бяха задължителни само за няколко по-големи предприятия, които работят за износ.

С новите директиви в Европа за първи път се въвеждат и изисквания за съдържанието на храните, които се дават на животните. Целта е да осигури пълен контрол ­ от фермата до магазина, още повече, че много болести като "луда крава" тръгнаха именно от смеските за животни, обясни Чорбаджийски./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.