1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 6 януари 2006 г. се очаква актуализираният вариант на Националната горска стратегия

До 6 януари 2006 г. се очаква актуализираният вариант на Националната горска стратегия

Целта на промените е синхронизация с изискванията на европейската стратегия за развитие на горския сектор

 

До 6 януари 2006 г. се очаква актуализираният вариант на Националната горска стратегия, както и предлаганите промени в двата закона - за горите и за лова и опазване на дивеча да бъдат готови.

Това съобщи на пресконференция днес в Държавна дивечовъдна станция "Витиня" зам.-министърът на земеделието и горите доц. Стефан Юруков. Целта на промените е синхронизация с изискванията на европейската стратегия за развитие на горския сектор. Три са основните акценти в стратегията, които се нуждаят от осъвременяване, посочи зам.-министър Юруков. На първо място това е разделянето на контролните от стопанските функции при управление на горите, на второ– как да се създадат юридически субекти, които да извършат това, и не на последно място - как да се мотивират заетите в горското стопанство да участват активно в развитието на сектора.

В проектозакона за горите основните промени са свързани с механизмите за финансиране, които да осигурят достатъчно средства за инвестиране в залесяване, отглеждане на младите насаждения, охрана, поддържане на горската пътна мрежа. Българската гора има ресурс и промените, които готвим, целят този ресурс да се връща обратно в отрасъла, подчерта зам.-министър Юруков. Нормализиране на дивечовите запаси, запазване на биологичното разнообразие и генериране на повече приходи са основните акценти в готвените изменения в проектозакона за лова и опазване на дивеча, уточни той. Друга цел е възможността да се отдават на концесия дивечовъдни участъци, които сега се стопанисват от държавните лесничейства.

4 063 555 ха е площта на горския фонд в България, от които 80,6 % е държавен горски фонд, 9,3 % - общински и 9,5 % - на частни физически и юридически лица, припомни началникът на Национално управление по горите инж. Илия Симеонов. Общият запас на дървесина е 598 710 620 куб. м., като годишният прираст е близо 14,5 млн. куб. м. Годишно за нуждите на промишлеността се секат около 4,6 млн. куб. м. дървесина, което е 3 пъти по-малко от предвижданията на лесоустройствените проекти и възможностите на гората, подчерта той. През 2005 г. са залесени 73 000 дка гори, а планираните отгледни сечи без добив на дървесина са в размер на 49 000 дка.

Над 2 пъти са се увеличили приходите от предоставяне ползването на дървесина за последните 4 години, като от 48 647 000 през 2001 г. те достигат 98 062 000 лв. до края на ноември т.г., каза още началникът на НУГ. 20 103 акта са съставените актове за констатирани нарушения в горите до края на месец ноември, като основната част от тях са за незаконна сеч и транспортиране на дървесина. Над 19 400 са издадените наказателни постановления, от които 11 174 са влезли в сила. Наложените парични санкции са в размер на 4,5 млн. лева, като приходите от влезли в сила наказателни постановления са 351 000 лв., сочат данните на НУГ.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.