1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До октомври 2005 г. ще се купува земя под сгради

До октомври 2005 г. ще се купува земя под сгради

С този ход се решават част от проблемите на близо 15 хиляди кооперации и селскостопански производители от страната

 

С близо две години беше удължен срокът, в който притежателите на селскостопански сгради ще могат да купят и терените, върху които са построени. Това реши парламентът с промяната на срока по параграф 35 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи по предложение на народния представител Васил Калинов.

Това става след многобройните жалби от страна на собствениците на сгради, които вече са били внесли своите искания за купуване на прилежащите земи по ЗСПЗЗ, но не са могли да приключат сделките в определения срок.

С този ход се решават част от проблемите на близо 15 хиляди кооперации и селскостопански производители от страната. И защото проблемът е сериозен, затова удължаването на срока спечели гласовете на депутатите. Сега вече срокът за реализацията на сделките е до октомври 2005 година. Според Калинов промяната ще даде възможност на много жизнеспособни земеделски производствени структури да инвестират в капиталовия си фонд и развиват дейността си, както и да могат вече да кандидатстват за кредитиране по програмата САПАРД, защото вече няма да бъдат длъжници към държавата.

За област Монтана около 80 земеделски производители са пожелали да купят земята под сградите, които вече са тяхна собственост, информира директорът на ОД "Земеделие и гори" Евгени Борисов. Той изказа мнение, че решението на парламента е правилно, дори се е забавило доста време и по този начин е възпрепятствало стопаните да кандидатстват за кредитиране на САПАРД./в. Монтпрес

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.