1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Добрата реколта няма да понижи цените на зърното

Добрата реколта няма да понижи цените на зърното

Нивата на търговия средно по 371 долара за тон се очаква да се запазят и през лятото

 

Реколтата от пшеница се очаква да достигне 4 млн. тона, а от ечемик близо 700 хил. тона, което е почти двойно над прибраните количества от миналата година, когато добивите се сринаха до критични нива заради сушата.

Добрата реколта няма да доведе до спад в цените на зърното, тъй като в световен мащаб продължават да се отчитат дефицити, смятат експерти. През февруари т.г. зърното се търгуваше средно по 371 долара за тон и според експерти е твърде вероятно тези нива да се запазят и през лятото. Дори да има лек спад на цените, той ще бъде незначителен и краткотраен в периода след жътвата. При това положение експерти очакват добри приходи от износа на зърно, което може да се реализира през тази година.

При 4 млн. тона хлебна пшеница износът може да достигне нивата преди две години, когато бяха изнесени близо 1,4 млн. т. Заедно с експорта на царевица и ечемик зад граница бяха реализирани 1,7 млн. тона, сочат данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). Въпреки че реколтата от 2,3 млн. т хлебно зърно през миналата година беше достатъчна да осигури хлебния баланс на страната, се наложи внос и за пръв път от десетилетие търговци вкараха над 210 хил. тона. Дефицитите на фуражи принудиха стопаните да внесат близо 100 хил. тона царевица. Към март 2008 г. общо са били импортирани 110 хил. тона царевица, 40 хил. тона пшеница и останалото е ечемик. Европейската комисия свали митата за внос в периода 11 януари – 30 юни 2008 г. и това също отприщи пазара.

В световен мащаб очакванията са за продължаващо търсене на зърнени култури. Основната причина е използването на маслодайните и зърнените култури за производство на биогорива. Въпреки опитите на Еврокомисията да ограничи алтернативното използване на земеделските култури този процес ще продължи, смятат експерти. Това се отрази и на увеличените площи с маслодайни култури и рапица, които българските фермери засяха през есента на 2007 г. и пролетта на 2008 г. В проценти площите са нараснали почти двойно, затова и очакванията са за значителен износ на зърно, слънчоглед, рапица и ечемик в края на годината.

"На този фон от добра реколта в последните няколко месеца доверието към България ерозира" – каза вицепремиерът по усвояването на средствата от еврофондовете Меглена Плугчиева. Започнаха да се чуват гласовете на скептиците, които преди година и половина бяха противници на нашето влизане в ЕС от 1 януари 2007 г. и твърдяха, че не сме достатъчно зрели и не сме готови. Това е тревожен сигнал и трябва да бъде преодолян, не само според Плугчиева, но и за НАЗ. През 2007 г. са изгубени 28 милиона по програма САПАРД. Сега има заплаха да не усвоим за тази година средства и по ФАР, и по САПАРД. Това разбира се изисква пълна мобилизация и това да става с пълна прозрачност.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите се надяват управляващите и изпълнителната власт освен волята за структурните промени и тяхното извършване да реализират и политика, в която земеделието наистина да е приоритет.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.