1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Добрите времена за европейските фермери свършват

Добрите времена за европейските фермери свършват

Размерът на земеделските субсидии породи ожесточени спорове при обсъждане на бюджета за следващите 7 години

 

Много селскостопански работници в ЕС ще имат нужда от допълнителен източник на средства, за да изкарват прехраната си, след като бъдат осъществени замислените реформи в общата земеделска политика на съюза (CAP). Предупреждението беше направено от еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер-Бьол. Огромните средства за субсидии, които се отпускат от съюза, са залегнали за последно в бюджет 2007-2013 г. След това е предвидено значително орязване на средствата, отбеляза Бьол, като по този начин придаде официално звучене на предупрежденията, които дойдоха още след трудно постигнатия компромис за следващия бюджет на ЕС.

Размерът на земеделските субсидии се превърна в ябълката на раздора и породи ожесточени спорове при обсъждане на бюджета за следващите седем години. Основен защитник на големия размер субсидии е Франция, тъй като нейните селскостопански работници са сред най-големите бенефициенти от CAP.

Мариан Фишер-Бьол обясни острия си коментар с необходимостта хората, заети в селскостопанския сектор, да бъдат предупредени навреме, за да имат време да се адаптират към подготвените реформи.

Освен намаляването на размера на субсидиите другият сериозен удар за фермерите ще дойде от предложението на Фишер-Бьол за промяна на принципа на кандидатстване за средства. Еврокомисарят по земеделието предлага да бъде повишено досега съществуващото условие за субсидия да могат да кандидатстват селскостопански парцели с площ над 0.3 ха. Подобно условие ще лиши от субсидии огромен брой дребни производители и ще ги принуди да влязат в различни видове обединения с цел окрупняване на имота им.

Първата стъпка от реализирането на плана за реформа на САР дойде с предложението, направено от еврокомисаря по земеделието, за отмяна на съществуващите изкупни квоти, отпускани за производителите на царевица. Впоследствие мярката ще бъде разширена и за производителите на плодове, зеленчуци и вино.

Основната цел, посочена от Фишер-Бьол, е необходимостта селското стопанство да започне да функционира на пазарен принцип. Другото нововъведение, което Еврокомисията иска да наложи, е повишаване на екологичните стандарти в земеделието, намаляването на използването на пестициди и изразходването на вода.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.