1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Две наредби за окачествяване на кланичните трупове прие Колегиумът на земеделското министерство

Две наредби за окачествяване на кланичните трупове прие Колегиумът на земеделското министерство

Системата на новото окачествяване става задължителна от началото на другата година

 

Две наредби за окачествяване на кланичните трупове от овце и свине прие днес Колегиумът на Министерството на земеделието и горите. Труповете ще бъдат класифицирани по европейката система S(EUROP), където всяка от буквите представлява означение за качество.


Според една от наредбите, предприятията, които са получили лиценз за износ на овчи кланични трупове за Евросъюза, трябва да окачествяват задължително продукцията си по новата система. Това условие важи и за кланиците, обработващи седмично 200 кг и 10 000 кг/годишно свински кланични трупове. И при двата вида трупове най-високото качество се класифицира с буквата (S) – супер.

За свинете за най-висококачествени се определят месата, чието съдържание на месо без тлъстини спрямо трупа е 60%, а в най-ниския клас (Р) попадат онези свински кланични трупове, в които месото без тлъстини е 40% и по-малко.

При овчите кланични трупове основен критерий за определяне на високо качество е оформлението на мускулатурата на животното, където за най-високия клас – (S), бутовете, гърба и плешките трябва да имат максимално количество мускулна маса.


Окачествяването на кланичните трупове ще се извършва от ветеринарен специалист или зооинженер, преминал предварително обучение. След окачествяване на труповете те ще бъдат маркирани със специален нетоксичен печат. В случай, че съществува несъгласие на отчетените от класификатора резултати от страна на производителя или управителя на кланицата, съществува възможност за повторно окачествяване от друг експерт в срок от 24 часа.


Предвидено е наредбите да влязат в сила от 1 януари 2005г., като чрез системата S(EUROP) се въвеждат европейските методи за класификация на кланични трупове. Освен осъществяването на системен контрол върху производството и преработката на овче и свинско месо, чрез този тип окачествяване ще бъдат обезпечени и инвестициите за качествени кланични трупове от страна на производителите на месо.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.