1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК обяви носителите на наградите по програма ЛАЙФ

ЕК обяви носителите на наградите по програма ЛАЙФ

Избрани сред проекти от всички държави членки, победителите в тазгодишното издание включваха проекти за възстановяване на реки, производство на храна за животни от отпадъчен протеин от насекоми и засаждане на дървета за охлаждане на градовете

Тазгодишните носители на наградите ЛАЙФ бяха обявени от Европейската комисия в рамките на Зелената седмица на ЕС. Наградите отличават най-иновативните, вдъхновяващи и ефективни проекти, финансирани по програмата в три категории: защита на природата, кръгова икономика и качество на живот, както и действия в областта на климата. 
 
Избрани сред проекти от всички държави членки, победителите в тазгодишното издание включваха проекти за възстановяване на реки, производство на храна за животни от отпадъчен протеин от насекоми и засаждане на дървета за охлаждане на градовете.
 
Наградата за защита на природата отиде при проект за възстановяването на река Изар в Бавария и нейните заливни низини чрез уникално сътрудничество между баварските власти по водите и природата. Спечелвайки отличието за кръгова икономика и качество на живот, проектът за отпадни белтъчини стимулира иновативни фуражи на базата на протеини от насекоми, произведена от биоотпадъци, като устойчива алтернатива на рибното и соевото брашно. Наградата за действия в областта на климата отиде при начинание за подпомагане на централноевропейските градове да се справят с изменението на климата, използвайки зелена инфраструктура за минимизиране на ефекта на градския топлинен остров. Победителите бяха избрани от представители на Европейската агенция по околна среда, Комитета на регионите и гражданското общество.
 
След публично гласуване наградата на гражданите беше присъдена на проект, който се бори с екологични престъпления като изхвърляне на отпадъци и убиване на диви животни в Испания и Португалия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.