1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ердоган съветва турците да ядат по-малко

Ердоган съветва турците да ядат по-малко

Инфлацията в югоизточната ни съседка скочи до 20%

След като турската лира отново падна до рекордно ниски нива, политици от партията на президента Ердоган призоваха населението да промени хранителните си навици и да консумира по-малко, за да намали разноските си.
 
За първи път в историята един долар се обменя за 12 турски лири, а 1 евро струва 14 лири. В същото време инфлацията в югоизточната ни съседка скочи до 20%. Според Ердоган поевтиняването на турската валута е добре дошло за икономиката, защото ще позволи нови инвестиции и създаването на работни места. Само през ноември лирата загуби около една четвърт от стойността си спрямо долара и еврото.
 
На този фон водещи политици от партията на президента призовават хората в страната да намалят потреблението на месо от два килограма на 500 грама седмично. А вместо два килограма домати, да купуват два домата, тъй като консумацията на зеленчуци извън сезона не е здравословна. От министерството на енергетиката съветват жителите на страната да намалят отоплението, за да пестят средства.
 
В същото време ултранационалистите в правителството настояват Турция да се освободи от натиска на лихвите по своите дългове и да се противопостави на Международния валутен фонд и на "лобито на лихварите".  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.