1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС контролира търговията с растителни продукти

ЕС контролира търговията с растителни продукти

Общността е и "отговорник" за контрола върху търговията и употребата на пестициди и други субстанции за растителна защита.

 

Главната цел на регулациите на Европейския съюз по отношение на растенията и растителните продукти е осигуряването на безопасност на храни с такъв произход, както и качество на семената. ЕС е и "отговорник" за контрола върху търговията и употребата на пестициди и други субстанции за растителна защита. Еврокомисията започна през 1992 г. амбициозна програма за систематизирането на всички активни съставки, използвани при продукти за защита на растенията. Всеки производител трябва да може да покаже, че използваните пестициди, нитрати, тежки метали, торове и т.н. са безопасни по отношение на човешкото здраве, околната среда, не са токсични и не остават в хранителната верига. Очаква се програмата да приключи през 2008 г., а от края на 2003 г. анализът на тези рискове е сред задачите на Европейската агенция за безопасност на храните. На общностно ниво са определени максимални нива на пестицидните остатъци в продуктите с растителен произход за около 150 такива субстанции. Всяка отделна страна членка определя тези граници за субстанциите, които все още не са хармонизирани.

Директива 2000/29/ЕС на съвета регулира разпространението на определени растителни продукти, които може да са потенциални носители на опасни организми (карантинни вредители). По отношение на контрола при отглеждането или производството на подобни растения и продукти инспекциите се извършват на мястото на произход, през съответния сезон и веднага след прибиране на реколтата. За тази цел съответните производители трябва да бъдат вписани в официален регистър. При "преместването" на растения от този вид се издава специален "паспорт". Този документ доказва, че стоката успешно е преминала проверките на общността и замества фитосанитарния сертификат, използван при търговия между страните членки преди създаването на единния пазар.

Фитосанитарният сертификат остава задължителен за някои растения, растителни продукти и амбалаж, внасяни от трети държави. Той се издава от съответната агенция в страната износител и трябва да е съобразен със стандартите на международната конвенция за растителна защита. Документът показва, че растението или съответният продукт е преминал необходимите проверки и няма наличие на опасни организми. Сертификатът означава също, че стоката е съобразена със съответните фитосанитарни стандарти на страната, в която се внася. В определени случаи могат да бъдат направени изключения, но задължително трябва да бъде гарантирано, че няма риск от разпространение на опасни организми. Изключенията са внос на растения и растителни продукти в ограничени количества за собствена консумация или пък произведени в непосредствените гранични зони, внос с нестопанска цел или за научни изследвания, проби или разработка на нови сортове, както и само при преминаване през територията на общността.

Контролът при наличието на опасни организми е важна част от политиката на ЕС по отношение на растителните продукти. Страните членки са задължени да информират Еврокомисията и останалите държави от съюза в случай на опасност. Понякога се вземат продължителни контролни мерки, като например при загниването на картофите, което се наблюдава в много части на Европа. При опасност от разпространяване на вредните организми освен задължителните изследвания може да се прибегне до ограничаване или дори до забрана на дистрибуцията на продукта. Европейският съюз разрешава и създаването на "защитени зони". Това са райони, които получават специална защита срещу внос на растения или продукти, потенциални носители на карантинни вредители. Всяка зона се определя според отношението й към отделните вредители, като територията й може да е колкото съответната страна членка или просто част от нея.

Изградена е и система за защита на правата върху различните сортове растения, като това е вид интелектуална собственост, близка до патента и валидна на територията на цялата общност. Агенцията по растителните сортове се намира в Анжер, Франция./dnevnik.bg/evropa

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.