1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС ще субсидира и производството на подправки

ЕС ще субсидира и производството на подправки

 

От следващата година Европейският съюз въвежда субсидии за отглеждането на култивирани билки и подправки в кулинарията - по същия начин, както се подпомагат производителите на плодове и зеленчуци. Мярката е заложена в реформата за сектора "плодове и зеленчуци", която върви за съгласуване в Европейската комисия и официално ще влезе в сила от 2008 г., съобщи Слави Кралев, началник на отдел в земеделското министерство.

Безвъзмездните помощи ще се дават при отглеждането на мащерка, босилек, маточина, джоджен, риган, розмарин и градински чай. Те ще се отпускат само на организации на производителите, каквато е практиката за подпомагане на останалите градинари в рамките на Европейския съюз. Новата форма за подпомагане е изключително приложима за българските условия, тъй като от няколко години фермерите започнаха да инвестират в производството на култивирани подправки. Българските производители срещаха трудности при обединяването си, тъй като по старите правила имаше минимални прагове за годишен оборот, който организацията трябваше да достигне. С предстоящата реформа изискването за минимум 100 хил. евро оборот отпада и всяка държава сама ще определя минималните прагове за търговия, която тези организации трябва да постигнат. "Тези прагове не трябва да са много ниски, защото европейската помощ, която се дава на организациите, годишно не може да надвишава 4.1% от реализираните обороти, поясни още Кралев. Останалите 4.1% се осигуряват от самите организации, като тези средства се ползват за покупка на обща техника, семена, препарати и др.

Европейският съюз осигурява допълнителни преференции и на новите страни членки, присъединили се след 2004 г., при създаването на т.нар. групи производители. За да стимулират процеса на създаване на организациите, ЕК ще предоставя на тези групи допълнителни средства, които отново ще бъдат процент от годишния им оборот.

Министерството на земеделието е регистрирало до момента 25.1 млн. дка обработваема земеделска земя. Предварителната регистрация се извършва в 249 общини и е обхванала 3380 землища. До края на месеца собствениците на парцелите трябва да идентифицират терените, за да може разплащателната агенция да изработи документацията, по която в края на годината ще се изплащат директните субсидии за отглеждането на земеделските култури. Плащанията на декар се изчисляват на 15 лв., като всеки производител задължително регистрира терени над 10 дка. Субсидиите при лозята и овощните градини се изплащат при минимално обработвани площи от 5 дка./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.