1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС ще субсидира отглеждането на говеда и производството на месо

ЕС ще субсидира отглеждането на говеда и производството на месо

 

България получава правото за отглеждане на 90 343 мъжки животни от рода на едър рогат добитък (ЕРД), което ще се подпомага със специални премии от ЕС. Общността прилага методиката на изчисление, използвана и при новоприетите страни, където общият брой крави се умножава по 0.8 (процент на живи телета), след това по 0.5 (процент на мъжките животни) и накрая по съотношението на незакланите телета (0.6).

Таванът за подлежащи на субсидии крави с бозаещи телета е определен на 16 019 броя животни. Използваната методика на изчисление е за крави от не-млечни породи, от най-добрата година за отглеждането им. За България е взет периодът от 2000 до 2003 г.

Данните от 2002 г. се намаляват с 10%. Отделно страната получи права за получаването на премии при отглеждането на 22 191 възрастни животни за клане и 101 542 - за телета. Предоставените права за субсидии са изчислени от Европейската комисия, като са взети предвид 75% от данните на България за заклани общо животни - в кланиците и в стопанствата.

Страната след присъединяването ще получава и допълнителни плащания в сектора в размер на 380 172 евро. ЕС е изчислил сумата от общото произведено говеждо месо през 2002 г. (7866 тона), като се извади месото добито от телета до една година. Към така получените 3186 тона се добавя изнесеното месо от възрастни животни (2662.8 тона) и се достига до количеството от 5848.8 тона, което подлежи на подпомагане. Това количество се умножава по 65 евро на тон и се достига до общата сума от 380 172 евро. Крайната сума на допълнителните плащания е изчислена, като са взети предвид само закланите животни в кланиците.

Преструктурирането на месопреработвателните предприятия в България с цел да отговорят на европейските стандарти, е непосилно за повечето от регистрираните към момента около 600 фирми в бранша. Процесът изисква до края на 2005 г. те вече да отговарят на хигиенните и санитарните изисквания и да спазват добрите производствени практики, като преходен период за тях не се предвижда.

След този срок ще бъдат затворени всички предприятия, които не отговарят на евростандартите. Близо 150 вече са затворени преди крайния срок, тъй като са установили, че нямат потенциал да бъдат модернизирани, сочат данните на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Останалите са разпределени в три групи. В първата влизат тези, които вече отговарят на европейските стандарти и са лицензирани за износ в ЕС. Те са само три до момента - "Меком" - Силистра, "Тандем-В" - София, и "Никас" - Ботевград.

Във втора група са фирмите, които са изпълнили хигиенните и санитарните изисквания, но все още не са лицензирани за износ. Техният брой също е не повече от десетина. В трета група влизат тези, които покриват отчасти изискванията, но без хигиенните норми.

Справката показва, че тя вече е "празна", тъй като няколко от предприятията са успели да преминат в по-горната, а останалите са изпаднали в смятаната за най-безнадеждна четвърта група. В последната са включени предприятията, за които се смята, че имат потенциал за модернизиране, но не е ясно дали въобще ще го развият./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.