1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС трупа запаси от зърно при липсата на експортни субсидии

ЕС трупа запаси от зърно при липсата на експортни субсидии

 

Реколтата от пшеница в страните от Европейския съюз ще бъде с 20 процента по-висока през тази година спрямо миналия сезон, твърдят анализатори, цитирани от агенция Ройтерс. Според прогнозите им за износ ще могат да бъдат заделени близо 15 млн. тона, което е два пъти повече от изнесеното през 2003/2004 г. количество, когато реколтата беше засегната от суша. Доколко излишъкът ще може да бъде реализиран чрез износ обаче ще зависи до голяма степен от това дали Европейската комисия ще възобнови експортните зърнени субсидии.

Поради по-ниската реколта през миналото лято експортните субсидии бяха прекратени в опит зърното да бъде задържано на вътрешния пазар. Възобновяването им през 2004 година обаче е под въпрос и ще зависи от хода на преговорите в рамките на Световната търговска организация, тъй като Брюксел предложи пред СТО да елиминира субсидиите за износ на селскостопански стоки, ако подобна стъпка предприемат и САЩ.

Според анализатори, ако преговорите се провалят, ЕС може да върне експортните субсидии преди края на сезона. В противен случай излишъците вероятно ще бъдат изкупени по интервенционни цени, като по този начин се гарантират определени доходи за зърнопроизводителите.

Интервенционната цена за пшеницата в момента е 101.31 евро за тон, докато на пазара френското зърно се търгува за около 109 евро за тон. Изкупуването става в определени за целта пунктове в страните - членки на ЕС, които работят от 1 ноември до 31 май. В момента складовете им са почти празни, тъй като поради недостатъчната реколта през миналата година Брюксел използва голяма част от съхраняваните там запаси.

В същото време Украйна, която е един от най-големите производители на зърно в Европа, обяви, че очаква износът й през този сезон да бъде между 7 и 9 млн. тона. Очакваните зърнени добиви в страната са между 32 и 35 млн. тона при вътрешно потребление от 24-26 млн. тона. /dnevnik.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.