1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Еврокомисари писаха шестица на Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен

Еврокомисари писаха шестица на Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен

АЛИС е първата национална информационна система в аграрното министерство за поземлени имоти

 

В края на миналата седмица еврокомисари от Холандия, Франция, Дания и Германия, водени от Оливър Лео от Европейската комисия в Брюксел, бяха в Плевен. Целта на визитата им беше да се запознаят на място с работата на експертите от Областната дирекция "Земеделие и гори".

Еврокомисарите са имали среща в Министерството на земеделието и горите, като в програмата им е било заложено и посещение в най-добре работещата в системата администрация в страната. Посещението в Плевен на членовете на експертната група от Европейската комисия се дължи на факта, че Областната дирекция "Земеделие и гори" тук е най-добре работещата в България и има най-добри резултати.

Експертите от Плевен са показали на гостите си начина на водене на регистрите на земеделските производители, както и как работи на място система АЛИС. Преслав Гайдарски, старши експерт в ОД "Земеделие и гори" в Плевен и системен администратор на АЛИС, припомни, че Министерството на земеделието и горите осигури информационното обслужване на дейността "Ползване на земеделските земи", като по отношение на развитието на пазара на земята въведе от миналата година програмната система АЛИС (Agricultural land information system).

Системата е изградена и финансирана по проект на програма ФАР "Помощ за развитието на пазара на земята в България". По проекта беше доставен нов хардуер и базова ГИС (географска информационна система), както и разработена на тази база приложен софтуер АЛИС във всички 28 областни дирекции "Земеделие и гори" и в министерството, каза още Преслав Гайдарски. Той и колегите му са показали на еврокомисарите как работи системата в реално време и са получили висока оценка за свършеното.

Какво съдържа АЛИС като информация, регистрите, както и тематичните карти от всички общински служби по земеделие в Плевенско с информация за всички масиви и какви култури се отглеждат на тях, както и регистрите на лозовите масиви са показали плевенските експерти. Всъщност АЛИС е първата национална информационна система в аграрното министерство за поземлени имоти. Като много успешен отчетоха еврокомисарите опита на българските и в частност на плевенските специалисти за обединяване на данните за поземлените имоти в единна база данни./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.