1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Еврокомисарят по земеделието е успешен фермер

Еврокомисарят по земеделието е успешен фермер

Франц Фишлер изиграва много важна роля по време на преговорите за приемането на Австрия в ЕС

 

Еврокомисарят по земеделие и рибарство Франц Фишлер заяви преди време, че България ще може да защитава своите продукти след влизането в Европейския съюз. Пратеникът на ЕС пристига днес на поредното си посещение у нас.

Франц Фишлер е роден на 23 септември 1946 г. в град Абзам в австрийската провинция Тирол. На 14-годишна възраст, докато учи в гимназията, е принуден да поеме управлението на малката ферма на своя дядо, която ръководи много успешно. Може би затова решава да постъпи в Университета за земеделска наука във Виена, който завършва през 1973 година. След това заема различни академични длъжности до 1979 година.

Кариерата на Франц Фишлер започва през същата година, когато той се присъединява към тиролската Земеделска камара. Там той се занимава предимно с екологични проблеми, образование и земеделски въпроси до 1984 г., когато е избран за председател на камарата. Малко по-късно Фишлер се оженил и до 1989 г. вече имал четири деца. Същата година е назначен за министър на земеделието и горите. Франц Фишлер изиграва много важна роля по време на преговорите за приемането на Австрия в ЕС. През 1990 г. и 1994 г. е избран за депутат в парламента, но не упражнява своя мандат, тъй като все още заема министерски пост. От 1995 до 1999 г. е назначен за европейски комисар на земеделието и изоставащите райони. Преназначен е през 1999 г. Мандатът му на еврокомисар изтича тази година./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.